‘Augustus’ van John ‘Stoner’ Williams al meteen op plaats 8 in boekentop 10

© GF

‘Augustus’ van John Williams moet nog officieel worden gepresenteerd volgende week maar staat nu al op de achtste plaats in de hitlijst van best verkochte fictie in de Vlaamse boekhandel van afgelopen week.

De postume vertalingen van de romans van de Amerikaanse auteur John Williams (1922-1994) leggen uitgeverij Lebowski geen windeieren. Na het immense succes van ‘Stoner’ en ‘Butcher’s Crossing’, zijn beide vorige romans, lijkt ‘Augustus’ nu al op weg om dat succes nog eens over te doen.

‘Augustus’, een briefroman waarin de gelijknamige Romeinse keizer de hoofdrol speelt, was tijdens Williams’ leven zijn meest geapprecieerde roman. Hij kreeg er in 1973 de National Book Award voor.

2000 jaar geleden overleden

De authentieke Romeinse keizer is op dinsdag 19 augustus 2014 dag op dag 2000 jaar geleden overleden. Daarom dat Williams’ ‘Augustus’ in Nederlandse vertaling volgende week dinsdag extra in de spotlights zal worden gezet. Maar ondertussen ligt het boek al wel in de boekhandel en wordt het er gretig gekocht. In de Vlaamse top 10 van best verkochte fictie van afgelopen week prijkt ‘Augustus’ al meteen op de 8ste plaats en ook bij onze noorderburen staat ‘Augustus’ reeds op plaats 6 in de wekelijkse bestsellerlijst.

Vakantieliefde

John Green voert met ‘Een weeffout in onze sterren’, de filmeditie van zijn tienerverhaal over kanker en liefde, nog steeds de hitparades aan – ook in Nederland. In de Vlaamse top 10 van best verkochte romans is E.L.James met twee delen van de ‘Vijftig tinten grijs’-trilogie op plaats 9 en 10 terug van weggeweest. Heeft allicht met de vakantieperiode te maken. Ja, toch?

Frank Hellemans

Partner Content