Asterix en de Franse fiscus

In dit boekenjournaal aandacht voor een pauselijke bestseller, kunstboeken en de fiscale strapatsen van Albert ‘Asterix’ Uderzo.

De Franse belastingdiensten beschouwen Albert Uderzo, samen met René Goscinny de geestelijke vader van Asterix, niet als auteur van de stripreeks. Volgens de fiscus is Uderzo van de 24 eerste albums enkel de illustrator. De belastingen eisen 203.000 euro van hem. “Ik heb onlangs een fiscale controle gekregen”, stelt de 84-jarige striptekenaar. “Omdat daarbij geen enkele onregelmatigheid werd vastgesteld, vallen ze me nu op deze manier aan”. De fiscus heeft de belastingen van Uderzo sinds januari 2007 herberekend en wil een rechtzetting van 203.000 euro. Uderzo wijst erop dat zowel hij als Goscinny in de contracten met uitgever Dargaud als auteur stond vermeld. De striptekenaar heeft het dan ook over een schandaal. Het eerste Asterix-album, ‘Asterix de Galliër’, kwam uit in 1959. Goscinny en Uderzo maakten samen 24 albums, tot Goscinny overleed in 1977. Daarna besloot Uderzo de reeks alleen voort te zetten.

Van ‘Licht van de wereld’, het interviewboek van de Duitse journalist Peter Seewald met paus Benedictus XVI, dat op 24 november 2010 verscheen, zijn bijna 1 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Van de Duitse versie van het boek zijn al 200.000 exemplaren verkocht, van de Engelse 100.000 en van de Franse 80.000. Van het boek zijn inmiddels al een twintigtal edities verschenen. Guiseppe Costa, directeur van de Vaticaanse uitgeverij Liberia editrice vaticana, verklaart het verkoopsucces door het feit dat het boek toelaat “het menselijke gezicht van de paus te zien waarvan men vaak enkel de gereserveerde kant laat zien”.

Beeldende kunstenaars herontdekken steeds vaker het boek als medium om hun publiek te bereiken. Daardoor geven ze het papieren boek een nieuwe artistieke dimensie. Aan de hand van de verzameling van Johan Pas geeft de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in de tentoonstelling Multiple / Readings een overzicht van een halve eeuw kunstenaarsboeken. Van 11 maart tot en met 24 april 2011 is de statige Nottebohmzaal het toneel voor baanbrekende kunstwerken in boekvorm. Kunsthistoricus, docent en auteur Johan Pas verzamelt al zo’n twintig jaar kunstenaarsboeken. Zijn rijke collectie bestaat uit publicaties van beeldende kunstenaars die het boek gebruiken als communicatiemedium én als kunstvorm. De kunstenaarsboeken mogen niet verward worden met bibliofiele ‘livres d’artiste’. Het zijn ‘gewone’ offset-boeken die door de kunstenaars als volwaardig artistiek medium worden ingezet. De collectie bevat baanbrekende boeken van ondermeer Lucio Fontana, Andy Warhol, Lawrence Weiner, Dieter Roth, Hanne Darboven, Marcel Broodthaers, Sol LeWitt, Anne-Mie Van Kerckhoven, Martine Kippenberger, Damien Hirst en Paul McCarthy.

Een voorleesboek voor kinderen met de naam ‘Antletics‘ heeft de Belgische primeur om als eerste Engelstalig verhaal enkel op iPad te verschijnen, zonder gepaard te gaan met een gedrukte versie. Ianka Fleerackers scoorde echter de absolute primeur want zij bracht met ‘De uitvinding van Wolfie’ in november 2010 al een interactief, Nederlandstalig iPadverhaal. De Limburgse bedenkers van het Engelstalige verhaal rekenen erop dat hun interactief boek over een mier die de wijde wereld intrekt om diverse sporten te ontdekken, zal gedownload worden van Rusland tot Korea. Auteur Johan Veldeman was al enkele jaren bezig met het schrijven van een lijvig kinderboek over de mier Archie Ant, die op ontdekkingstocht allerlei leuke mensen en bezigheden tegenkomt. Het probleem was echter dat zijn boek uitgroeide tot een klepper van 160 pagina’s, wat te veel was voor traditionele uitgevers. Met de lancering van de iPad kwam Veldeman op het idee om er een interactief verhaal van te maken. Terwijl de ouders voorlezen, kunnen de kinderen via het touchscreen leuke dingen ontdekken. Woorden die ze niet begrijpen, kunnen bijvoorbeeld worden aangeraakt voor meer uitleg. Of door met de iPad te schudden, gaan de voelsprieten van de mier wiebelen. Er zit ook veel muziek en geluidseffecten in het verhaal. Om ook de volwassenen te boeien, zijn er verwijzingen in verwerkt naar populaire herkenningspunten zoals The Beatles of Star Wars. De bedenkers hopen op internationaal succes, vandaar de keuze voor het Engels als voertaal. Antletics is te koop door het boek te downloaden in de iPad App Store voor 2,39 euro.

(Bron: Persberichten)

Frank Hellemans


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content