André Vandorpe: vormingswerker wordt boekenbaas

De 54-jarige André Vandorpe die momenteel directeur vorming is bij ABVV-Metaal volgt in april Geert Joris op als directeur van Boek.be, de koepelorganisatie van het boekenvak.

Socioloog-vormingswerker André Vandorpe wordt de nieuwe boekenbaas. De verrassende keuze werd zopas door Boek.be bekend gemaakt.

André Vandorpe (°1959) studeerde Sociologie, Overheidsmanagement en Bestuurskunde aan de VUB en volgde ook een introductie op het Marketing Management aan de Vlerick Management School in Gent. Professioneel was hij de voorbije jaren onder meer werkzaam in arbeids-organisatorisch onderzoek (bij de Stichting Innovatie en Arbeid van de SERV), communicatie (onder andere als directeur van communicatiehuis Magelaan) en als account manager in opdracht van diverse drukkerijen voor uitgeverijen en verwante culturele klanten. Hij is momenteel directeur van het departement vorming van ABVV-Metaal.

In een interview met ‘De Standaard’ legt hij uit dat hij via Magelaan zijn liefde voor het boekenvak heeft kunnen uitleven. Hij was in die hoedanigheid immers verantwoordelijk voor de grafische vormgeving van fictie- en non-fictieboeken van uitgeverijen en musea. Als vormingsdirecteur bij de socialistische metaalvakbond weet hij wat het betekent om diverse visies met elkaar te verzoenen. Als directeur van Boek.be is het cruciaal om de diverse spelers in het boekenvak – van boekhandelaar tot uitgever en auteur – te kunnen bedienen.

In het interview met ‘De Standaard’ geeft Vandorpe nog mee dat hij iets wil doen aan de dreigende verschraling van het boekenaanbod: “De boekentoptien is nu goed voor een steeds groter percentage van de totale boekenverkoop, waardoor het betere boek in de verdrukking komt.” Ook het belang van de kleine, zelfstandige boekhandel ligt hem nauw aan het hart.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content