Amerikaanse futuroloog Alvin Toffler overleden

© Epa

De Amerikaanse futuroloog Alvin Toffler is overleden op 87-jarige leeftijd. In zijn beroemdste boek “Future Shock” uit 1970 voorspelde hij de problemen en sociale transformaties door het naderende digitale tijdperk.

Toffler voorspelde tijdens zijn carrière verschillende economische en technologische ontwikkelingen, zoals klonen, de versnelling van de dataoverdracht en de opkomst van het homohuwelijk. Hij maakte bovendien de term “information overload” (de overdaad aan informatie) bekend bij het grote publiek.

Verschillende wereldleiders, onder wie de laatste president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov en de voormalige secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij Zhao Ziyang, werden naar eigen zeggen geïnspireerd door zijn teksten en hebben ze zelfs geconsulteerd in de jaren 1980.

Inspiratiebron van Jean-Luc Dehaene

De Mexicaanse miljardair Carlos Slim, een vriend van Toffler, verklaarde bovendien dat hij door de theorieën van de futuroloog kon voorspellen welke sectoren succesvol zouden zijn, en daarop dus ook kon inzetten. Daarnaast noemde de Belgische ex-premier Jean-Luc Dehaene hem een van zijn persoonlijke inspiratiebronnen, zo bleek uit een interview met Dehaene en Toffler dat in 2009 werd gepubliceerd in De Morgen.

Van zijn boek “Future Shock”, dat werd uitgebracht in 50 landen, werden wereldwijd 15 miljoen exemplaren verkocht.

De futuroloog zal in intieme kring worden begraven. Later zal ook een publieke herdenkingsceremonie worden georganiseerd, aldus Toffler Associates. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content