Algerijnse schrijver Boualem Sansal wint Duitse Vredesprijs

© Epa

De Algerijnse schrijver Boualem Sansal heeft zondag de Vredesprijs gewonnen op de jaarlijkse boekenbeurs in het Duitse Frankfurt.

Alle muren moeten vallen en het geweld in het Midden-Oosten moet stoppen, verklaarde de auteur voor een duizendtal aanwezigen toen hij de prijs in ontvangst nam.

De 62-jarige Sansal schrijft in het Frans over het moslimfundamentalisme in zijn land. De voorzitter van de Buchmesse, Gottfried Honnefelder, kende hem de prijs toe voor zijn strijd voor de “vrijheid van woord, cultuur en religie” in Algerije.

Sansal sprak in de Frankfurtse Sint-Pauluskerk over de huidige “mondiale revolutie”. Hij hoopte dat de transitie van de Arabische omwenteling zich voortzet. “De mensen willen een universele, authentieke democratie, zonder grenzen en taboes. Ze verwerpen dictators, extremisme, de macht van de markten en de verstikkende greep van religie.”

De mensen aanvaarden niet meer dat “het oudste conflict ter wereld, het Israëlisch-Palestijnse, nog langer aanhoudt”, klonk het nog.

De boeken van Sansal zijn verboden in eigen land. Zijn laatste boek, “le village de l’ Allemand”, brengt een verhaal met parallellen tussen het nazisme en het moslimfundamentalisme. In 1999 debuteerde hij met “Le Serment des barbares”.

Sansal krijgt een geldprijs van 25.000 euro. Eerder ging de prestigieuze bekroning naar onder meer Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk en Vaclav Havel. Vorig jaar was de Israëlische auteur David Grossman de laureaat. Sansal kreeg al felicitaties van de Duitse buitenlandminister Guido Westerwelle. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content