AKO Literatuurprijs en Selexyz Debuutprijs tegelijk uitgereikt

De AKO Literatuurprijs en de Selexyz Debuutprijs worden op 31 oktober tegelijk uitgereikt. Nadrukkelijker dan ooit krijgt de debuutprijs zo het karakter van een aanmoedigingsprijs.

De organisaties achter de twee literaire prijzen beogen allebei het lezen en de Nederlandse literatuur te bevorderen. Door de uitreiking te bundelen wordt de aandacht voor het lezen en het boek versterkt. Dat de AKO Literatuurprijs van de verschillende debuutprijzen uitgerekend samenwerkt met de Selexyz Debuutprijs is niet toevallig. Audax, eigenaar van kioskketen AKO, heeft twee jaar geleden een belang van een derde genomen in boekhandelsketen Selexyz.

De prijzencyclus van dit najaar begint komend weekend tijdens Manuscripta, de opening van het boekenseizoen in Nederland. Op maandag maakt de AKO-jury bekend welke 25 titels zij uit meer dan vierhonderd inzendingen op de Tiplijst zet. Wanneer de Selexyz-jury zijn nominaties bekend maakt, is nog onduidelijk. Wel zijn inmiddels de namen van de juryleden bekend: de critici Dirk Leyman, Wineke de Boer, Monique Warnier, de vertaalster Rosemarie Still en Martin Mooij.

De uitreiking van beide prijzen vindt plaats in het gerenoveerde Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De AKO Literatuurprijs viert daar tegelijk het 25-jarig jubileum van de prijs. Alle oud-winnaars van de prijs, die tussen 1997 en 1999 overigens werd gesponsord door de Generale Bank, zullen daarbij aanwezig zijn – of de weduwe van de inmiddels overleden Louis Ferron, G.L. Durlacher, Herman Franke en Karel Glastra van Loon.

De kans dat één auteur de AKO Literatuurprijs en Selexyz Debuutprijs wint, lijkt overigens klein. In de voorafgaande 24 jaar ging de AKO-prijs slechts twee keer naar een debutant: in 1989 naar Brigitte Raskin voor ‘Het koekoeksjong’ en in 1991 naar P.F. Thomése voor ‘Zuidland’. De Libris-prijs ging nog nooit naar een debutant, de Gouden Uil alleen in 2009: naar Robert Vuijsje voor ‘Alleen maar nette mensen’.

De AKO-prijs is overigens niet de enige prijs die op Manuscripta zijn nominaties bekend maakt. Ook de NS Publieksprijs doet dat. Bovendien wordt de eerder aan Marie Ndiaye toegekende Europese Literatuurprijs op de openingsavond uitgereikt.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content