Afscheid van striptekenaar Molinari

In dit boekenjournaal: een uitzonderlijke boekendeal, de switch van lezer naar co-auteur, veel prijzen en het afscheid van een striptekenaar.

Striptekenaar Molinari overleden

De Franse striptekenaar Félix Molinari is woensdag 9 februari overleden. Hij is 80 geworden. Enkele titels van hem zijn ‘Schipbreukelingen’ en ‘Vliegende tijgers’. Er bestaan weinig Nederlandse vertalingen van zijn werk. Twee jaar geleden tekende hij het album ‘Le dernier kamikaze’, samen met Jean-Yves Mitton. Zijn meest bekende werk in het Frans was de WOII-strip ‘Garry’. Molinari was een fan van van de Amerikaanse comics en van de Amerikaanse militaire cultuur. ‘Garry’, bijvoorbeeld, is een sergeant van het VS-leger.

Shortlist Debutantenprijs 2011 bekend

De vijf genomineerden van de Academia Debutantenprijs zijn bekend. Naast Bart Vercauteren, de enige Vlaming, staan ook David Pefko, Gerrie Hondius, Menno Lievers en Peter Buwalda op de shortlist. De kanshebbers werden door een jury gekozen uit zeventig ingezonden fictiedebuten. Lezers kunnen tot en met augustus 2011 kiezen wie volgens hen het beste debuut van Nederland en Vlaanderen is. De hoofdprijs van 10.000 euro wordt in september 2011 voor de zestiende keer uitgereikt.

Peek wint BNG Nieuwe literatuurprijs

De Nederlandse schrijver Gustaaf Peek is de winnaar van de BNG Nieuwe literatuurprijs 2010. Voor zijn roman ‘Ik was Amerika’, wint hij 15.000 euro en een sculptuur. De jury sprak vol lof over de 35-jarige auteur: “Peek heeft de lat hoog gelegd met een roman over vrijheid, vriendschap en schuld.” De prijs geeft jonge, nog niet doorgebroken schrijvers een zetje in de rug.

Lezer wordt co-auteur

Schrijfster Heleen van Royen geeft één van haar lezers de kans om co-auteur te worden. Het winnende verhaal wordt gepubliceerd in ‘Het grote Heleen van Royen zomerboek’, dat in mei 2011 verschijnt. “Veel van mijn lezers blijken zelf graag te schrijven. Wie het beste en meest zinderende zomeravondverhaal schrijft, zal worden gepubliceerd”, zegt van Royen. De wedstrijd loopt nog tot 22 februari. De winnaar wordt op 9 maart bekend gemaakt op haar website.

‘Lettres à un bachelier ès musique’: eerbetoon aan Liszt

Ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de geboorte van Franz Liszt, brengt het Paleis voor Schone Kunsten een eerbetoon aan de componist-auteur. Zijn ‘Lettres à un bachelier ès musique’, fictieve brieven aan intieme vrienden, verschenen in een Parijse krant en geven de tijdsgeest weer van de periode tussen 1835 en 1841. Liszt zette ook verzen van heel wat tijdgenoten-dichters op muziek, van Heinrich Heine tot Victor Hugo. Voor deze hulde staan Clair Debono (sopraan), David Lively (piano) en Jérémie Siska (acteur) op 1 maart en 3 april samen op de planken van de Bozar.

De Eenhoorn verkoopt 50 kinderboeken aan Zuid-Korea

Uitgeverij De Eenhoorn heeft de rechten van 50 Vlaamse boeken voor beginnende lezers verkocht aan de Zuid-Koreaanse uitgever Hansol Education. Boek.be noemt de deal “van uitzonderlijke waarde”. Vlaamse illustratoren zouden volgens de organisatie erg populair zijn in het Verre Oosten, maar dat er nu boeken worden vertaald is naar eigen zeggen uniek. Onder meer boeken van auteurs als Jonas Boets en Brigitte Minne en illustratoren als Veerle Derave en Claudia Verhelst, zullen door Zuid-Koreaanse kinderhandjes gaan.

(Bron: Persberichten)

Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content