Adriaan Van Dis zo 7 november

Zondag is mannendag op de Boekenbeurs: van Dirk Draulans tot whisky proeven.

Adriaan Van Dis (Uur van de literatuur)

Zondag 7 november – 15u – Knack-stand 426

Adriaan Van Dis is al lang geen tv-persoonlijkheid meer, ook al komt die bekendheid hem aardig van pas om zijn romans te venten. In Tikkop keert hij terug naar een van zijn oerthema’s, Zuid-Afrika, en zoals in vorig proza is de zinnelijke schrijver Van Dis weer aan het feest. Via het ene hoofdpersonage Mulder, die zoals de auteur, in Parijs kwartier houdt, kan Van Dis zijn formuleringskunst opnieuw volop de vrije loop laten. Mulder komt Donald, een jeugdvriend, tegen, het andere hoofdpersonage in Tikkop, die nu in Zuid-Afrika woont. Aanleiding genoeg om in een Zuid-Afrikaans duindorp het contrast tussen hun jeugdig engagement voor Zuid-Afrika veertig jaar geleden en de ronduit penibele toestand van Zuid-Afrika vandaag aan de orde te stellen. Toch hopen beide vrienden via hun kleinschalige inzet voor een lokaal jongetje in moeilijkheden alsnog hun steentje bij te dragen aan een nieuw Zuid-Afrika. De jongen zit mentaal aan de grond door een verslaving aan de drug ’tik’ en het blijkt dat zelfs de belangeloze inzet voor één verloren ziel helemaal niet vanzelfsprekend is, laat staan kans op slagen heeft. Staat deze ’tikkop’ symbool voor het Zuid-Afrika van nu?


Dirk Draulans in het spoor van de Beagle

Zondag 7 november – 15u – Blauwe Zaal

Vijf jaar deed Charles Darwin erover om de wereld te bevaren met de Beagle. Het boek dat hij jaren later publiceerde over zijn bevindingen tijdens die reis – Het ontstaan van soorten (1859) – veranderde onze kijk op de menselijke evolutie. Verleden jaar was het 150 jaar geleden dat dit (r)evolutionair boek verscheen. De reis met de Beagle werd daarom overgedaan met een vergelijkbaar houten zeilschip én met Knack-redacteur en bioloog Dirk Draulans aan boord. In Beagle. Dagboek vertelt Draulans niet alleen over de manier waarop flora en fauna sinds Darwins reis tussen 1831 en 1836 zijn veranderd, maar heeft hij het ook over het leven aan boord anno 2009. Dat was niet altijd even fraai, aldus Draulans. De kliekjesgeest vierde er hoogtij en uitsluitingsmechanismen deden er hun werk. Kortom, the struggle for survival en het recht van de sterktste spelen niet alleen een cruciale rol in de ontwikkeling van de mensheid maar zijn ook vandaag nog in de sociale omgang, zelfs tussen hoger opgeleide wetenschappers en journalisten, van primordiaal belang. Draulans was maar al te blij om opnieuw vaste voet aan wal te zetten. Heimwee naar het ruime sop heeft hij naar eigen zeggen zeker niet.


Whisky leren proeven

Zondag 7 november – 12u 30- Gele Zaal

Wat is het onderscheid tussen Schotse whisky en Ierse whiskey, buiten dat ene lettertje? Waar liggen de smaakverschillen tussen Amerikaanse bourbon en single malt? Het degusteren van whisky zit vandaag in de lift. Dirk De Mesmaeker vertelt in Whisky leren proeven wat er allemaal komt bij kijken om van whisky in de juiste omstandigheden optimaal te kunnen genieten. De tijd dat alleen wijnen of champagne werden gesavoureerd is immers voorbij. Dames houden van een kopje groene thee met zijn talloze nuances en heren doen het niet alleen met cognac maar dus ook met andere geestrijke vochten, zoals het goddelijke vuurwater. Er zouden 1004 verschillende whiskies bestaan die in 173 distilleerderijen worden gebrouwen. Maar daar moet je uiteraard ook nog de honderden bourbon en malt-varianten bijtellen. Wie dus whisky echt wil leren kennen, kan er best eventjes zijn tijd voor nemen. Of naar de Boekenbeurs afzakken waar allicht ook een proeverij wordt georganiseerd. Met een boekje in een hoekje, én een whisky. Moet kunnen. De bijpassende sigaar is voor later.

Mirakels of het elfde gebod

Zondag 7 november – 12u30 – Gele Zaal

Mirakels gebeuren misschien nog altijd maar vroeger werden ze alleszins meer rondverteld én opgetekend. Denk maar aan de fantastische exploten van Wannes Raps, zoals volksverteller Ernest Claes die ooit navertelde. De Vlaamse theater en tv- actrice Nicky Langley raakte gefascineerd door de talloze Vlaamse dorpsverhalen waarin melding wordt gemaakt van miraculeuze voorvallen in de buurt van gewijde of heilige plaatsen. In Elfde gebod. Mystieke plaatsen en figuren in Vlaanderen verzamelde ze tientallen van die aparte vertellingen. Zo heeft ze het onder andere over de wonderlijke redding van zeventig biddende mensen in Koolskamp die er in 1944 gingen schuilen voor een bombardement. Er vielen bommen en zelfs één vlak voor de kapel. Maar de kapel zelf werd ontzien. Langley ging ook mee met bedevaarders die zich laten inspireren door uitzonderlijke gebedsgenezers. Ze ging spreken met de nabestaanden van Heilig Hermanneke Wijns en brengt een bezoek aan Heilig Trientje van Stabroek. Het is de bedoeling van Langley om aan de hand van deze uitzonderlijke verhalen binnenkort ook een miraculeuze theatervoorstelling op de planken te brengen.

Handboek voor de moderne man

Zondag 7 november – 11u30 – Groene ZaalNiet alleen de lifestyle magazines maar ook de wellnessindustrie hebben de man ontdekt. En dat hoeft dan niet noodzakelijk een nieuwe man of een metroseksueel te zijn. Nee, een moderne man weet maar best hoe hij met zijn gevoelens moet omgaan én met zijn geld. Succes verzekerd! Een eigentijdse heer kan ook aan het fornuis zijn mannetje staan en zweert niet langer bij het doe-het-zelf syndroom maar is een teamplayer. Na het Handboek voor de moderne vrouw boksten Wim de Jong, Chrstja Knijff en Henrico Prins, drie Nederlandse journalisten, het Handboek voor de moderne man in elkaar. De inhoudsopgave van dit naslagwerk belooft heel wat lekkers: van stijl- en etiquettevoorschriften tot man- en vaderschapstips. Ook beleggingsadvies, jobgerelateerde inzichten en natuurlijk gezondheids- en relatieweetjes komen aan bod. De verschillende levensfasen van de man komen worden ook uitgebreid gescreend: van puberteit tot penopauze, van de viriele man tot de grijsaard. Wie nu als man niet aan de bak komt, heeft het ha ndboek niet goed gelezen of is gewoon te lui om aan zichzelf te schaven.

Frank Hellemans

Voor volledig dagprogramma: zie boek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content