Adriaan van Dis wint Libris Literatuur Prijs

Adriaan van Dis, op een via Twitter gedeeld beeld van de prijsuitreiking van de Libris, die hij afgelopen lente nog in de wacht sleepte. © /

De Nederlandse auteur Adriaan van Dis heeft de Libris Literatuur Prijs 2015 gewonnen voor zijn roman “Ik kom terug”. Dat is in Amsterdam bekendgemaakt. Van Dis wint 50.000 euro en een bronzen legpenning.

De andere genomineerden waren Esther Gerritsen met “Roxy”, Kees ’t Hart met “Teatro Olimpico”, Gustaaf Peek met “Godin, held”, Niña Weijers met “De consequenties” en -als enige Belg- Peter Terrin met “Monte Carlo”. Zij kregen net als Van Dis eerder al € 2.500 voor hun nominatie. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt € 65.000 euro.

Vorig jaar won “La Superba” van Ilja Leonard Pfeijffer de prestigieuze literatuurprijs.

Deal met moeder

In “Ik kom terug” krijgt een schrijver het voorstel van zijn 98-jarige moeder om een deal te sluiten: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil bezorgt hij haar de pillen die een zachte dood garanderen. De man gaat erop in en komt zo het verhaal van zijn ouders te weten. Volgens de vakjury is het boek over de relatie tussen moeder en zoon een “uitzonderlijk roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content