6 Scandithrillers in één Knack-box (1)

Een perfect cadeautje? Een spannende misdaadroman voor de feestdagen? Bij Knack steekt een bon voor een box met 6 van de betere Scandinavische thrillers die recent verschenen. We stellen ze in twee afleveringen kort voor.

Roslund & Hellström, Meisje onder de straat

Pakken prijzen hebben Roslund & Hellström al gekregen voor hun thrillers. Met dit duo zijn we eigenlijk terug bij het genre misdaadroman waarmee de Scandinaviërs en dan vooral de Zweden naam en faam hebben gemaakt: de sociaal geëngageerde politieroman. Goed geschreven, niet drammerig, wel spannend. En ook entertainend. Het grote voorbeeld: Sjöwall en Wahlöö. Zes succesthrillers hebben Roslund & Hellström samen geschreven en sommige brachten wel een en ander teweeg. Zo heeft Stockholm na het verschijnen van ‘Het meisje onder de straat’, hun vierde roman, geld vrijgemaakt voor de opvang van straatkinderen. Centrale figuur in de thrillers van R&H is commissaris Ewert Grens die niet van opera maar van platte schlagers houdt. In ‘Het meisje onder de straat’ wordt hij geconfronteerd met een groep verweesde Roemeense straatkinderen. Maar ook mensen die letterlijk onder de grond in riolen leven bevolken de Zweedse hoofdstad. Anders Roslund & Börge Hellström bewijzen met elk boek en zeker met ‘Het meisje onder de straat’ dat een (misdaad)roman meer kan dan bijvoorbeeld een televisiereportage. Mensen praten opener tegen schrijvers dan tegen een camera, ze kunnen anoniem blijven en zijn dus minder kwetsbaar. Börge was een kleine crimineel die zich inzette voor resocialisering van gewezen gevangenen, Anders documentairemaker. Ze weten waarover ze het hebben.

Håkan Nesser, De zwaluw, de kat, de roos en de dood

Twintig jaar geleden kreeg leraar Håkan Nesser de debuutprijs voor de beste Zweedse misdaadroman. In ‘Het grofmazige net’ introduceerde hij inspecteur Van Veeteren die ook bekend zou worden via de populaire televisiereeks. Nesser was 38 toen hij debuteerde, Van Veeteren midden vijftig. Een sympathieke, kalende brompot die traag maar zeker een misdaad oplost. En het, wat dacht je, niet gemakkelijk heeft met een zoon die aan de heroïne zit en een dochter die ver weg woont. Had ik al gezegd dat zijn huwelijk op de klippen is gelopen? Een tiental thrillers schreef Nesser rond Van Veeteren. In de eerste vijf is hij commissaris, daarna werkt hij als gepensioneerde in een antiquariaat. Tien jaar geleden sloot Nesser de reeks af. Om een nieuwe serie te starten met inspecteur Barbarotti. ‘De zwaluw, de kat, de roos en de dood’ dateert van 2001 en is het negende deel in de Van Veeteren-reeks. Geen probleem, want elke thriller kan je als standalone lezen. Het verhaal draait rond de dood van een predikant die weet dat een tiener een verhouding heeft met de vriend van haar depressieve moeder. Heeft de predikant zelfmoord gepleegd? Of is hij van de trein gevallen? In elk geval wou hij de gepensioneerde Van Veeteren op de hoogte brengen van wat hij over de verhouding wist. Een knappe psychologische thriller.

Liza Marklund, De rode wolf

Macht. Daarover gaat het bij Liza Marklund. En moord is uiteindelijk ook macht, zo meent ze. De meeste van haar thrillers draaien rond journaliste Annika Bengtzon. Zelf werkte Marklund onder meer als chef nieuwsdienst en als redactiechef. Na zwerftochten in Italië, Groot-Brittannië, Amerika en banen in een circus, restaurants, als schoonmaakster. In 1998 schreef ze haar eerste thriller met Bengtzon: ‘Springstof’. Haar alter ego, Annika Bengtzon, evolueert van een jonge misdaadverslaggeefster die stagiaire is op de avondkrant tot een doorgewinterde chef. De krantenredactie en de verhoudingen daar tussen mannen en vrouwen vormen de microkosmos waarin Bengtzon leeft. In ‘De rode wolf’, het vijfde deel in de reeks van negen, staat de succesrijke journaliste voor de keuze. Ze kan manager worden, maar opteert uiteindelijk voor een job als onderzoeksjournalist. Dat brengt haar naar het noorden van Zweden waar een collega een verdachte dood stierf. Heeft het te maken met de nabije legerbasis en een groepje maoïstische terroristen die daar ooit actief waren? Ondertussen heeft Bengtzon ook nog de alledaagse zorgen: een man thuis, kinderen, familie. Soap en spanning zijn geen vijanden. Succes van de Bengtzon-saga: acht miljoen verkochte exemplaren en een televisieserie.

Fred Braeckman

De box met zes Scandinavische thrillers is vanaf 5 december voor € 24.95 te koop bij Standaard Boekhandel. Hiervoor zit bij Knack van 5 december een voordeelbon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content