5 Vlaamse romantoppers in 2015

Walter van den Broeck komt op dinsdagavond 10 november over zin en onzin van een literaire canon spreken. © Michiel Leen

Terwijl Stefan Brijs in het Spaanse Malaga aan een nieuwe grote roman schaaft, presenteert good old Walter van den Broeck nog eens een nieuwe worp. Ook Yves Petry, Annelies Verbeke en Joost Vandecasteele komen weldra met lekkers.

Walter van den Broeck, ‘De vreemdelinge’, De Bezige Bij, midden maart 2015

Het is al vijf jaar geleden dat Walter van den Broeck met een belangrijke roman op de proppen kwam. Na ‘Terugkeer naar Walden’ (2009) belooft ‘De vreemdelinge’ opnieuw voor vuurwerk te zorgen. Een boekhandelaar wenst vurig dat er in de familie eindelijk eens een dochter zou worden geboren maar tussen droom en daad staan, zoals geweten, heel wat bezwaren in de weg, en in het geval van Van den Broeck allicht ook de nodige groteske wendingen.

Yves Petry, ‘Liefde bij wijze van spreken’, De Bezige Bij, midden januari 2015

Ook Petry is geen veelschrijver maar neemt zijn tijd. In ‘Liefde bij wijze van spreken’, zijn zesde roman, verkent de verteller Alex Jespers, een schrijver die betere dagen heeft gekend, zijn biseksuele verhouding met een broer en diens zus. Petry gaat controversiële onderwerpen niet uit de weg – remember de kannibaal uit ‘De maagd Marino’ – maar doet altijd iets speciaals met zijn taboe-overschrijdende onderwerpen. Allicht is dit nu ook het geval met zijn exploratie van de biseksualiteit.

Annelies Verbeke, ‘Dertig dagen’, De Geus, maart 2015

Verbeke is onmiskenbaar een zuinige schrijfster die de laatste tijd meer en meer het kortverhaal beoefent. Maar deze keer komt ze nog eens met een kloeke roman. ‘Dertig dagen’ gaat over de onvrijwillige manier waarop een ex-muzikant en klusjesman een zeker onweerstaanbaar charisma uitstraalt, ook al is zijn levenswandel allesbehalve bijzonder. Houdt Verbeke met deze roman een impliciet pleidooi voor slow living?

Stefan Brijs, ‘Maan en zon’, Atlas Contact, zomer 2015

Brijs werkt in de regel ook een paar jaar aan een roman. ‘Post voor mevrouw Bromley’ (2011) luidde de revival van de WO I-roman in. Ondertussen verkaste Brijs van Koningshooikt naar het Spaanse Malaga en belooft hij in de zomer van 2015 met een nieuwe worp uit te pakken. ‘Maan en zon’ is de (voorlopige) titel ervan en alles speelt zich af in Latijns-Amerika, meer bepaald de Antillen. Waagt Brijs zich aan zijn versie van de Latijns-Amerikaanse magisch-realistische roman?

Joost Vandecasteele, ?, Lebowski, voorjaar 2015

Enfant terrible Vandecasteele kondigde al een nieuwe roman aan voor december 2014 maar maakte eerst werk van zijn overstap van het ter ziele gegane De Bezige Bij Antwerpen naar het Nederlandse Lebowski waar zijn nieuwe roman in het voorjaar zou verschijnen. Maar hoe en wat is nog onduidelijk, alleen dat het weer een crazy motherfucking (dystopische?) roman wordt, staat vast.

Frank Hellemans

Partner Content