5 toppers op het Mind the Book-festival

Noorena Hertz opent op donderdag 20 februari het Mind the Book-festival © Wikimedia Commons (Niccolò Caranti)

In de Vooruit in Gent begint vanavond het vierdaagse Mind the Book-festival. Knack.be ging op zoek naar 5 highlights uit het ruime aanbod.

Sinds het verdwijnen van het Andere Boek – de alternatieve, kritische boekenbeurs, zeg maar – neemt het Mind the Book-festival het voortouw als het gaat over spraakmakende kwaliteitsboeken, ook en vooral op het gebied van non-fictie. In deze vierde editie, die vanavond in de Gentse Vooruit van start gaat, zullen woord en wederwoord weerklinken. Knack.be selecteerde vijf absolute toppers uit de ruime waaier van panelgesprekken en optredens die lopen van donderdagavond 20 tot en met zondagavond 23 februari. Identiteit is het kernthema dit jaar.

Noreena Hertz meets Joël De Ceulaer over de kunst van het kiezen

Donderdagavond om 20u bijt andersglobaliste Noreena Hertz de spits af. Zij maakte furore met ‘De stille overname’ die haar tot goeroe van de andersglobalisten katapulteerde. Hertz heeft zich ondertussen op de keuzepsychologie gestort. ‘Deze beslissing verandert je leven’ heet haar nieuwste. Het boek omvat een tienstappenplan voor het maken van betere beslissingen. Hertz licht toe op wiens advies je best kan vertrouwen, hoe je weet welke bronnen betrouwbare informatie verschaffen en waarom je op je hoede moet zijn voor experten. Knack-redacteur Joël De Ceulaer zal haar interviewen.

Carl Devos gaat samen met politieke tenoren op zoek naar de bron van de politiek

Vrijdagnamiddag 21 februari om 14u kan iedereen gratis aanschuiven voor een zoektocht van politicoloog Carl Devos naar de ideologische bronnen van het huidige politieke bedrijf. Caroline Gennez (sp.a), Bart Staes (Groen), Steven Vanackere (CD&V), Mathias De Clercq (Open VLD) en Johan Van Overtveldt (N-VA) laten er in hun kaarten kijken.

Ruth Joos praat met Connie Palmen over haar oeuvre

Vrijdagavond opent Mind the Book dan officiëel om 20u. De uitreiking van de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren staat centraal. Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege maakt de winnaar bekend en zet hem in de bloemetjes. Vóór de uitreiking doet choreografe Anne Teresa De Keersmaeker een boekje open over dans en boeken, en erna krijgt Ruth Joos het woord. Zij heeft het met de Nederlandse schrijfster Connie Palmen over haar hoop en verzuchtingen.

Andrew Solomon over identiteit

Zaterdagnamiddag vanaf 14u is de Amerikaanse taalkundige en psycholoog Andrew Solomon te gast. Als ervaren en amusante spreker doorbreekt hij taboes rond holebi’s en depressie, luidt het in de programmabrochure. Hij praat over zijn nieuwe boek ‘Ver van de boom’, een verhaal over de zoektocht van ouders en uitzonderlijke kinderen naar hun aparte identiteit.

Chimamanda Ngozi Adichie’s ‘Amerikanah’

Eveneens op zaterdagnamiddag staat topauteur en feministe Adichie geprogrammeerd. De Nigeriaanse Ngozi Adichie wordt gezien als een van de belangrijkste Afrikaanse schrijfsters van haar generatie. Tijdens Mind the Book komt zij vertellen over haar nieuwe boek ‘Amerikanah’, een fictieverhaal waarin ze maatschappelijke vragen over identiteit verwerkt.

Frank Hellemans

Partner Content