5 feiten waar u helemaal niets aan hebt (1)

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het Albanees telt 27 woorden voor snor, u laat beter eerst koud water in bad lopen en een idioot is geen imbeciel. Herman Boel verzamelde 555 feiten die u – hoe verrassend ook – moet geloven.

Met ‘555 feiten waar je helemaal niets aan hebt’ schotelt Herman Boel de lezer een hele hoop overbodige kennis voor. Of toch niet? ‘Eigenlijk klopt de titel niet volledig, want heel wat weetjes zijn eigenlijk enorm interessant’, meent Boel. ‘Of misschien ligt dat aan het feit dat wij Vlamingen nogal fan zijn van zulke wist-je-datjes.’

U herinnert zich Herman Boel wellicht van zijn vorige boek ‘666 leugens die iedereen gelooft’, waarbij hij ons confronteerde met onze collectieve naïviteit. Boel: ‘Daarbij kreeg ik herhaaldelijk de reactie te horen, dat ‘als er zo veel zaken zijn die we geloven, maar niet waar zijn … wat mogen we dan eigenlijk wel nog geloven?’

De auteur hoefde niet lang na te denken over wat de inhoud van de volgende uitgave zou zijn. ‘Ik ben meteen op zoek gegaan naar dingen die we niet wisten, maar wel moeten geloven’, zegt Boel.

Terwijl hij over het eerste boek een jaar deed – het wordt ondertussen vertaald naar het Chinees – had Boel slechts drie maanden nodig om 555 feiten bijeen te rapen. ‘Dat was niet het moeilijke aspect. Ik sloeg kranten en tijdschriften open en verzamelde in een mum van tijd wel duizenden weetjes. De uitdaging was om bij die zaken ook een zinnige uitleg te kunnen geven.’

En dat lijkt de man aardig gelukt te zijn. Hoewel de titel anders suggereert, kan in ‘555 feiten waar je helemaal niets aan hebt’ net heel wat interessante kennis vergaard worden. ‘Een voorbeeld dat ik graag aanhaal is hoe we op een energiezuinige manier een bad kunnen vullen’, legt Boel uit. ‘We hebben de gewoonte eerst heet water te laten lopen om dat daarna op temperatuur te brengen met koud water. Maar eigenlijk zouden we veel minder energie verspillen als we het bad eerst met koud water opvullen. Warm water verliest namelijk sneller aan temperatuur.’

Het is een verzameling van feiten waar veel mensen van opkijken. ‘Soms zijn lezers zelfs geschokt. Als ze bijvoorbeeld geconfronteerd worden met het feit dat we jaarlijks een ton voedsel door ons lichaam werken.’

5 feiten waar u helemaal niets aan hebt (1)

En daar draait het volgens Boel om, ‘Het is een boek voor iedereen, gewoon omdat het leuk is. Maar ook verrassend.’

Vijf feiten waar u helemaal niets aan hebt. Of net wel.

1. De duurste koffie ter wereld kost 5000 euro per kilo

De dure koffie heet Kopi Loewak. Voor de productie ervan eet een loewak – ook wel koffierat of civetkat genoemd – de koffiebessen op. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de boon blijft intact en verkrijgt een specifieke smaak op zijn weg door het darmkanaal. Die bonen worden uit de ontlasting van de loewak verzameld.

Jaarlijks wordt slechts 200 kilo van de koffie geproduceerd. De prijs schommelt tussen de 150 en 500 euro per kilo. Maar voor een kilo van een Vietnamese variant waarbij enkel bonen van in het wild levende loewaks worden gebruikt, moet men 5000 euro neertellen.

2. ‘Chequeformulier’ levert het meeste punten op in Scrabble

5 feiten waar u helemaal niets aan hebt (1)

Wie dat woord aan de rand van het speelbord kan leggen, verdient maar liefst 1972 punten. Daarbij moet de letter Q niet eens op een vakje met driedubbele letterwaarde worden gelegd.

3. Het Albanees kent 27 woorden voor ‘snor’

Vooral voor gezichtsbeharing kent het Albanees een enorme hoeveelheid woorden. Zo beschrijven 27 woorden de vorm van een snor. Nog meer woorden beschrijven de wenkbrauwen. Het Albanees is waarschijnlijk ook de enige taal waarin het woord voor een mannelijk schaap en voor een uit de kluiten gewassen jongeman hetzelfde is: ‘dash’.

Het Albanees is een van de oudste talen van Europa, hoewel het alfabet ervan pas in 1908 werd uitgevonden. Dat bevat 36 letters, enkel de ‘w’ ontbreekt. Het Albanees telt twee belangrijke dialecten: Gheg en Tosk.

4. Een idioot is geen imbeciel

‘Idioot’, ‘imbeciel’ en ‘zwakzinnige’ worden geregeld met elkaar verward, maar er zijn belangrijke verschillen. Een idioot is iemand met een IQ tussen 0 en 25. Bij een imbeciel ligt dat tussen 26 en 50. Een zwakzinnige is net iets intelligenter met een IQ tussen 51 en 70. In de praktijk worden die labels gelukkig niet meer gebruikt.

5. Sarcasme kan het vermogen voor probleemoplossing verbeteren

De afgelopen decennia werden allerlei studies gevoerd naar het vermogen van de mens om sarcastische opmerkingen te begrijpen. Daaruit blijkt dat wie sarcasme goed kan herkennen, creatiever is in het omgaan met problemen.

Het niet snel herkennen van sarcasme kan zelfs een vroege waarschuwing voor een hersenziekte zijn. Er is tegenwoordig zo veel sarcasme in de wereld, dat wie het niet herkent meteen opvalt en als sociaal onbekwaam wordt beschouwd.

‘Mannen hadden ooit een penis met stekels’: leer morgen bij over 5 andere feiten waar u helemaal niets aan hebt in het tweede deel van de reeks.

‘555 waar je helemaal niets aan hebt’ van Herman Boel verscheen bij Lannoo. ISBN 978 94 014 1514 9

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content