4e deel ‘Millennium’-trilogie van Stieg Larsson verschijnt op 27 augustus

11 jaar na Stieg Larssons dood kreeg zijn trilogie met 'Wat ons niet zal doden' een succesvol vervolg. © GF

‘That Which Does Not Kill’ luidt de titel van de ‘Millennium’-sequel die na de dood van Stieg Larsson (1954-2004) geschreven werd door de Zweedse journalist David Lagercrantz.

Eind augustus verschijnt dus een vervolg op de wereldseller van Stieg Larssons Millennium-trilogie. Het boek zou meteen in 35 landen uitkomen, weet de Britse krant The Guardian.

Over de betekenis van de toch nogal vreemde titel bleef Lagercrantz vaag. Ook over de inhoud van de politieke thriller liet hij zo goed als niets los. Wel zei hij aan een Zweedse krant dat hij het verhaal van Larssons heldin, de gecompliceerde computerhacker Lisbeth Salander, verder wou zetten. Ook zou hij trouw blijven aan de stijl van Larsson. De achtergrond van kritiek op sociale en politieke problemen gemengd met misdaad blijft.

Thrillerschrijver en biograaf

David Lagercrantz is vooral bekend van ‘Ik, Zlatan’. In deze biografie vertelt de beroemde voetbalspeler Zlatan Ibrahimovic openhartig zijn levensverhaal aan Lagercrantz. Die schreef eerder al over de Zweedse avonturier Göran Kropp die zonder zuurstoftanks of sherpa’s de Everest beklom. Hij publiceerde ook een aantal non-fictieromans, onder meer over de Britse wiskundige en computerspecialist Alan Turing die aan de bron lag van de decodering van de Duitse berichten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over zijn dramatisch leven kwam onlangs de film ‘The Imitation Game’ uit. Op vraag van zijn uitgever schreef Lagercrantz ook een paar thrillers.

Tachtig miljoen

In december ondertekende hij met uitgever Nordstedt een contract om een vierde deel te schrijven van de Millenium-trilogie van de in 2004 aan een hartaanval overleden Stieg Larsson. Hij was vijftig. Alle delen van de trilogie kwamen uit na de dood van Larsson en werden een hype, goed voor rond de tachtig miljoen verkochte exemplaren volgens de uitgever. Overigens wisten maar weinigen dat Larsson al een paar jaren werkte aan de misdaadromans met in de hoofdrollen de linkse onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en de biseksuele intelligente computernerd met piercings, tattoos en opvallend zwartgeverfd haar Lisbeth Salander.

Evenement

Al snel na zijn dood bleek dat Larsson aan een vierde deel van zijn trilogie werkte. En naar verluidt dacht hij aan niet minder dan zeven, sommigen spreken zelfs van tien delen in totaal. Overigens is nog niet helemaal duidelijk of Millenium deel Vier al dan niet een standalone wordt en of Lagercrantz de notities gebruikt die nog door Larsson zijn geschreven.

Zeker is wel dat 27 augustus, de geplande verschijningsdatum in 35 landen, een evenement moet worden met minstens de allure van de lancering van Dan Browns ‘Da Vinci Code’.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content