135 % procent meer verkoop van Vlaamse dichtbundels tijdens Poëzieweek

Maud Vanhauwaert, winnares van de Herman de Coninck-publieksprijs, zag de verkoop van haar dichtbundel explosief toenemen. © Willy Wtterwulghe

Er wordt soms wat lacherig gedaan over het pr-effect van initiatieven, zoals Gedichtendag en de Poëzieweek, maar uit verkoopcijfers blijkt inderdaad dat de boost van de poëzieverkoop tijdens die momenten aanzienlijk was.

Tijdens de Poëzieweek de laatste week van januari en begin februari piekten de verkoopcijfers van de poëzie tot ongekende hoogte, aldus GfK en Boek.be. De omzet van poëziebundels steeg in de Vlaamse boekhandels met zo maar eventjes 135 %. Daarmee overtrof de poëzieverkoop de omzetcijfers van het jaar daarvoor. In Nederland werd er zelfs een plus van 152 % opgetekend, aldus persvoorlichter Peter Rosendaal van CPNB.

Grote impact

Dat de winnaars van de Herman de Coninck-prijs navenant heel wat meer bundels verkochten dan normaal is nog te verwachten: Maud Vanhauwaert, publiekswinnaar met ‘Wij zijn evenwijdig’, schiet de hoofdvogel af. Peter Verhelst die de Herman de Conink-prijs van de professionele jury ontving voor ‘Wij totale vlam’ verkocht die week het tweede meeste bundels. Op de derde plaats prijkt verrassend ‘Kameleon’ van nieuw opkomend talent Charlotte Van den Broeck.

Ook het Vlaamse Fonds voor de Letteren merkte de grote impact van de Poëzieweek op de door de overheid mee gesubsidieerde dichterslezingen in die periode. Het ondersteunde 41 gesubsidieerde auteursoptredens met of over dichters. Als meest populaire dichters kwamen hier Carmien Michels, Peter Holvoet-Hanssen, het duo David Troch & Sylvie Marie en Dichter des Vaderlands Charles Ducal uit de bus.

Frank Hellemans

Partner Content