101 schrijvers krijgen een werkbeurs

© iStockphoto

101 auteurs krijgen dit jaar voor 877.500 euro aan werkbeurzen voor nieuwe projecten. Dat maakt het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) bekend. Gemiddeld bedraagt een werkbeurs 8.688 euro.

7 op de 10 auteurs die een beurs aanvroegen, kregen die ook. Het VFL kent elk jaar werkbeurzen toe aan auteurs voor de verwezenlijkingen van hun creatieve plannen. Het gaat dan om auteurs van literair proza, poëzie, essay, theater en kinder- en jeugdliteratuur, maar ook illustratoren van prentenboeken en stripauteurs. Vanaf dit jaar kunnen ook non-fictieauteurs een werkbeurs aanvragen. Deadline is 1 juni, de beslissing valt in oktober.

Het belangrijkste beoordelingscriterium voor de toekenning van een beurs is de literaire kwaliteit van het recente gepubliceerde werk van de auteur. Ze kunnen elk jaar opnieuw een aanvraag indienen. Dit jaar kwamen er 139 ontvankelijke aanvragen binnen bij het VLF. Daarnaast dienden 30 auteurs een meervoudige aanvraag in voor twee of meer genres.

Een werkbeurs wordt uitgedrukt in eenheden. Eén eenheid staat gelijk aan 2.500 euro. In totaal werden 351 eenheden toegekend aan 101 auteurs: 60 eenheden voor 17 proza-auteurs; 54 eenheden voor 13 auteurs met een werkplan poëzie en/of essay; 39 eenheden voor 13 theaterauteurs; 85 eenheden voor 22 kinder- en jeugdauteurs, 36 eenheden voor 12 stripauteurs en 77 eenheden voor 24 auteurs met een meervoudige aanvraag.

De toegekende werkbeurs wordt slechts effectief uitbetaald tot aan een bepaald inkomensplafond. Dat wil zeggen dat auteurs het toegekende bedrag niet altijd integraal ontvangen. Het VFL kijkt daarvoor naar de belastingaangifte van de auteurs en hun eventuele aandelen in vennootschappen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content