10 aforismen van Piet de Moor: ‘Je ophangen is ook een soort ontknoping’

© Piet de Moor

Boekensite-medewerker Piet de Moor werkt momenteel aan zijn Berlijn-boek maar vindt toch nog de tijd om regelmatig op zijn blog een beklijvend aforisme te plegen.

Sinds 4 jaar woont Knacks boekensite-medewerker Piet de Moor (°1950) in Berlijn waar hij onder andere als Duitsland-correspondent fungeert. Ondertussen is hij druk bezig de laatste hand te leggen aan een boek over de stad waar hij allicht het meest van houdt – en alleszins het meest van weet. Op zijn blog post hij zo nu en dan een literaire bespiegeling – bij voorkeur over Kafka – maar ook voor een fraai aforisme zit hij nooit verlegen. Wie ‘ Lettergrepen’ (2013), De Moors laatste, heeft gelezen, weet ondertussen al dat deze germanofiel een bijzonder talent heeft voor welgemikte, gebalde formuleringen.

Rusland

Vijfentwintig jaar geleden dacht men dat Rusland door de knieën was gegaan. Nu blijkt dat het zich alleen maar heeft gebukt om de veters van zijn laarzen dicht te knopen.

De dingen

De dingen zijn ons gunstig gezind. Als ze vallen, maken ze ons daarop attent, bijvoorbeeld door te breken. Zelfs als ze vallen, vallen ze mee.

Diagose

Genezen is wie niet meer wacht.

Plofje

Als ik een geslaagde zin schrijf, hoor ik een plofje in mijn hoofd. Zonder die beroertes besterf ik het.

Prikje

Ik prik me graag met de naald door wiens oog ik gekropen ben.

Depressie

Berlijnse kennissen op zoek naar een depressie adviseer ik altijd een kort verblijf in Vlaanderen. Allemaal zijn ze enthousiast teruggekeerd.

Muziek

Ik ken ook vrouwen die, daarin aangemoedigd door hun geslachtsorganen, holle vaten zijn. Je kunt er maar beter een snaar voor spannen.

Einde

Je ophangen is ook een soort ontknoping.

Schrijfles

Schrap alle bijvoeglijke naamwoorden (behalve het voorgaande).

Napoleontische beschrijving van vrouwelijke torso

Schootsveld onder borstwering, doelwit achter zwarte steek.

Piet de Moor

(Toelichting en selectie door Frank Hellemans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content