CSC: ‘Koen Geens staat minachtend tegenover Franstalige cipiers’

Laurence Clamar, secretaris CSC © BELGA

De Franstalige christelijke vakbond CSC voor de openbare diensten vindt dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zich “minachtend” opstelt tegenover de Franstalige cipiers die in de Waalse en Brusselse gevangenissen tegen zijn laatste voorstel hebben gestemd.

Dat voorstel werd maandag goedgekeurd door de drie Vlaamse vakbonden (ACV, ACOD en VSOA) en door de Franstalige liberale vakbond SLFP, maar niet door de CSC of de socialistische CGSP.

“CSC openbare diensten stelt zich vragen over de echte intenties van de minister in het kader van het conflict dat de onrechtvaardigheid van de situatie dag na dag erger maakt”, aldus permanent secretaris Laurence Clamar in een persbericht. Volgens haar beantwoordt het akkoord in eerste instantie aan de vragen van de gevangenissen waar men niet aan het staken is. “Met andere woorden, de cipiers uit het noorden van het land die niet staken profiteren mee van de vruchten die de staking in het zuiden en in Brussel afwerpt”, aldus Clamar.

’94 procent tegen’

In het protocolakkoord staat onder meer de aanwerving van 386 cipiers voor het einde van het eerste semester van 2017, de bevriezing van de besparingen in 2016 en daling van de bevolking in de gevangenissen tot 10.000 gevangenissen. Volgens de cijfers die de vakbonden hebben gecommuniceerd, heeft 94 procent van de Franstalige cipiers het protocolakkoord verworpen. CSC vindt dan ook dat de minister zich minachtend uitlaat tegenover de situatie in het zuiden van het land en herhaalt dat de cipiers vastberaden zijn om een “correct en aangepast” antwoord te krijgen op hun noden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content