Cruciaal weekend voor Vivaldi

co-formateurs De Croo en Magnette © belga

De zeven partijen die een federale regering willen vormen via een zogenaamde Vivaldi-coalitie zijn hun cruciale onderhandelingsweekend gestart.

De voorbije dagen liepen de onderhandelingen tussen liberalen, socialisten, groenen en CD&V vlot en constructief, zeggen betrokkenen, maar de echt lastige socio-economische dossiers komen pas dit weekend aan bod. Bovendien moet ook het budgettaire plaatje nog worden opgemaakt.

Zaterdag zijn de partijvoorzitters en hun medeonderhandelaars rond 10.30 uur met de gesprekken begonnen. Justitie, veiligheid, asiel en migratie en arbeidsmarkt zijn de thema’s die zaterdag op het menu staan. Ook het pensioendossier komt opnieuw op tafel. De vraag of de verhoging van het minimumpensioen tot 1.500 euro over bruto dan wel netto gaat, is nog niet beantwoord en de kwestie zal wellicht pas binnen de bredere begrotingsdiscussie beslecht worden.

Wie wordt premier?

Het is ook niet uitgemaakt wie de toekomstige Vivaldi-regering gaat leiden. De coformateurs De Croo en Magnette staan met stip als kanshebber genoteerd. Huidig premier Sophie Wilmès ontkende vrijdag in een interview op de VRT-radio niet dat ze wellicht vicepremier voor de MR wordt. Het vergadertempo ligt hoog, maar dat moet ook als de Vivaldi-coalitie tegen donderdag 1 oktober een regering in het zadel wil hebben.

Maandag moet de puzzel zo goed als rond zijn. De Croo en Magnette moeten dan verslag uitbrengen bij de koning. Woensdag, de dag voor de regeerverklaring, zouden de partijen hun toetredingscongressen houden, al is nog niet duidelijk hoe die in tijden van corona precies georganiseerd zullen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content