Crombez pleit voor tijdelijke statuut vluchtelingen

SP.A-voorzitter John Crombez © BELGA
Wim Kopinga
Wim Kopinga Freelance journalist

SP.A-voorzitter John Crombez heeft in de De zevende dag op Eén gepleit een tijdelijk statuut voor vluchtelingen. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten ziet het anders: “Als we eerlijk zijn, moeten we erkennen dat vluchtelingen hier heel lang, misschien wel voor altijd blijven.”

Crombez pleit voor een speciaal systeem met een statuut met een vergunning van bepaalde duur, waarbij vluchtelingen uit oorlogsgebied de lange asielprocedure niet moeten doorlopen. Dit is in het verleden ook gebeurd met vluchtelingen uit Kosovo. “Vluchtelingen kregen toen een toestemming om zes maanden in ons land te blijven. Achteraf keerden velen van hen terug.”

Crombez denkt dat Syrische vluchtelingen ook het liefst terugwillen naar hun thuisland.

Maar Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten gaat er juist vanuit dat vluchtelingen lang blijven. “Als we eerlijk zijn, moeten we erkennen dat vluchtelingen hier heel lang, misschien wel voor altijd blijven.” Maar mensen gelijk volle toegang tot de samenleving te geven gaat haar te ver. Er zijn rechten en plichten waaraan voldaan moet worden. “De vraag is of iedereen vanaf dag één toegang moet krijgen tot de sociale zekerheid. Ik denk dat we daarover moeten nadenken”, zegt ze.

Partner Content