Crombez: ‘Het kindergeld mag niet gekoppeld worden aan voorwaarden’

John Crombez © BELGA

Volgens John Crombez, partijvoorzitter sp.a is het een uitermate slecht idee om het kindergeld te koppelen aan verplichte kinderopvang. “Uit studies blijkt dat dat niet de beste oplossing”, argumenteert hij.

In een interview met De Zondag naar aanleiding van de Dag van de Arbeid heeft Crombez het onder meer over het kindergeld, het regeringsbeleid en de vluchtelingencrisis. Hij weerlegt ook de kritiek dat zijn partij aan het zwalpen is. “Ik weet heel goed waar ik naartoe wil. Ik wil een socialistische partij die weer dicht bij de mensen staat”, klinkt het.

Hoe belangrijk is 1 mei voor u als voorzitter?

Crombez: “Heel belangrijk. Deze dag heeft anno 2016 weer aan betekenis gewonnen. Wereldwijd. De Franse econoom Thomas Piketty heeft gelijk: de superrijken worden rijker, terwijl een groot deel van de bevolking moet inleveren. Je ziet dat ook in ons land. Nu ik geen parlementslid meer ben, heb ik meer tijd om de straat op te gaan. Je voelt dat de mensen ongerust en kwaad zijn. Over hun financiële situatie, de terreurdreiging, de vluchtelingen. En wat doet de regering om het gat in de begroting op te vullen? De pensioenen en de langdurig zieken aanpakken. Je zou kwaad worden als je ziet dat er amper 65 miljoen wordt ingeschreven voor de aanpak van fraude, maar wel 122 miljoen voor de aanpak van langdurig zieken.”

Wat vindt u van de kritiek dat sp.a ideologisch aan het zwalpen is?

Crombez: “(blaast) Ik vind dat ongelooflijke nonsens. Er is één journalist in één krant die dat schrijft (Joël De Ceulaer in De Morgen, red). Ik heb altijd gezegd dat ik ook de thema’s die moeilijk liggen, intern en maatschappelijk, wil benoemen. Dat leidt tot debat, ja. En dat zal bij sommigen het beeld creëren van een partij die niet weet waar naartoe, maar liever dat dan zwijgen over moeilijke issues. En wees gerust, ik weet heel goed waar ik naartoe wil. Ik wil een socialistische partij die weer dicht bij de mensen staat.”

Een voorbeeld is het kindergeld. Wilt u dat nu afhankelijk maken van verplichte kinderopvang of niet?

Crombez: “Neen. Het kindergeld mag niet gekoppeld worden aan voorwaarden. Is dat duidelijk genoeg? En ja, ik heb geopperd om dat te bekijken. Dat is omdat ik kinderen op heel jonge leeftijd wil stimuleren naar de kinderopvang te gaan. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar uit studies blijkt dat het niet de beste oplossing is om dat te koppelen aan het kindergeld. Ik ben niet te beroerd om dat toe te geven. Maar is dat zwalpen? Dat vind ik niet. Een partij móet nieuwe ideeën uittesten.” (DeZondag/Pol Cobbaert)

Partner Content