Crisis tast geluksgevoel van de Vlaming aan

Terwijl in 2011 nog 54 procent van de Vlamingen zichzelf een gelukkig mens noemde, doet dit jaar nog maar 46 procent dat

De economische crisis raakt het geluksgevoel van de Vlaming. Terwijl in 2011 nog 54 procent van de Vlamingen zichzelf een gelukkig mens noemde, doet dit jaar nog maar 46 procent dat. Dat toont de derde CM-geluksbarometer van de Christelijke Mutualiteiten (CM) aan.

CM bevroeg samen met werknemersorganisatie Unizo en de Leuvense spin-off ISW Limits 2.694 Vlamingen. Onder hen ook 872 zelfstandigen. 54 procent zegt dus gelukkig te zijn. Maar één op vier geeft aan dat hij ongelukkig is. Een jaar eerder was dat maar 19 procent. Ook daalt het gemiddelde geluksgevoel: van zo’n 4,8 op een schaal van zeven voor het eerst onder 4,7 (4,69).

“De Vlaming maakt zich meer dan vorig jaar ongerust over de economische omstandigheden, en vreest er meer voor om zijn job of bedrijf te verliezen. Maar hij ervaart wel meer steun van vrienden en collega’s dan vorig jaar”, klinkt het in een persbericht.

Crisis is maar één facet

Toch is de crisis niet éénduidig de boosdoener. De economische omstandigheden zijn pas de vierde bepalende factor voor geluk. “De eigen ingesteldheid en de onmiddellijke sociale omgeving zijn veel bepalender.” “Wellicht schept het economische nieuws negatieve verwachtingen over het eigen geluk, die de Vlaming in zijn huidige beleving van geluk veel minder ondervindt.”

Ook besteedde studie aandacht aan zelfstandigen. Zij staan meer onder druk omwille van hun job. “Toch zijn zelfstandigen niet minder gelukkig dan de rest van de bevolking”: ze zijn weerbaarder, tonen mentale veerkracht en zijn positiever ingesteld.

Alle beroepsgroepen zijn even gelukkig maar arbeidsongeschikten zijn ongelukkiger. (Belga/INM)

Meer informatie en uitleg kan u vinden op de website van de CM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content