Criminaliteit in Brussel stijgt aanzienlijk

© Belga

Het aantal inbreuken in 2011 in het centrum van Brussel, de Europese wijk en de Louizawijk is met 14 procent gestegen in vergelijking met 2010.

De Grote Markt en omgeving is, samen met de Nieuwstraat en het Zavelplein, goed voor 39 procent van de opgetekende inbreuken in gans het district, met in totaal 5.379 inbreuken, zo schrijft La Dernière Heure. In 2011 werden 771 bijkomende feiten gemeld, of een stijging van 16,7 procent. De gauwdiefstallen vertegenwoordigen 38,61 procent van de inbreuken.

In de omgeving van de Louizalaan steeg het aantal inbreuken met 267 (+29 procent) tot 1.167 inbreuken. Diefstallen in wagens zijn de grootste groep.

Met 905 feiten bleef het in 2011 relatief kalm in de Europese wijk.

Gevoel van straffeloosheid

“Het echte probleem is de slechte juridische opvolging. Dat creëert een gevoel van straffeloosheid”, verklaarde de Brusselse burgemeester, Freddy Thielemans (PS). “Dat is onaanvaardbaar. Het wordt tijd dat de federale overheid justitie versterkt.”

Thielemans wil meer agenten. “De 400 extra politieagenten in Brussel, zoals beloofd door de federale regering, zijn dringend nodig.”

De PS-burgemeester wees er nog op dat het aantal aanhoudingen sinds 2006 is verdubbeld, “vooral dankzij de toename van patrouilles en dankzij specifieke plannen en gerichte acties per wijk”.

Volgens Thielemans ondernemen de stad en de politie wel degelijk actie. “We moeten nu echter met alle partners samenwerken om de criminaliteit uit onze straten te verdrijven.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content