Crevits laat ‘seksistisch toegangsexamen’ voor artsen uitkuisen

Hilde Crevits: 'Hier zal nog een hartig woordje over gepraat worden.' © Belga

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) laat het toegangsexamen voor artsen en tandartsen vraag per vraag uitpluizen om te achterhalen waaraan de lagere slaagcijfers van de meisjes te wijten zijn.

Dat schrijven de kranten van Mediahuis maandag.

In heel ons onderwijs doen meisjes het pakken beter dan jongens, maar de toelatingsproef voor arts en tandarts vormt daar een opvallende uitzondering op. De jongste ­jaren bleek telkens ongeveer 34 procent van de jongens te slagen en maar 23 procent van de meisjes. Dat onderscheid kan niet verklaard worden door de vooropleidingen in het secundair.

Volgens Vlaams Parlementslid Tine Soens (sp.a) gaat het om een oneerlijkheid. Mocht het examen fairder zijn, dan zouden er 79 vrouwelijke ­geneeskundestudenten extra zijn. “Ik pleit ervoor ook het verschil tussen jongens en meisjes goed te bekijken, en het examen neutraal te maken”.

Crevits is daar niet ­tegen. “Het probleem is dat we niet weten hoe het komt dat meisjes slechter scoren dan jongens”, zegt woordvoerder Bert De Brabandere. “Daarom laat de minister nu vraag na vraag onderzoeken bij welke vragen het probleem opduikt. Als die analyse er is, kunnen we nagaan of en hoe we tot een ­oplossing kunnen ­komen”. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content