Corruptie-onderzoek naar CEO Swissport

Marcel Buelens, de vroeger CEO van de luchthaven van Charleroi en nu van baggageafhandelaar Swisport, wordt verdacht van corruptie.Hij zou een snoepreisje hebben aangenoemen voor een contract.

De onderzoeksrechter van Charleroi heeft de voormalige topman van de luchthaven van Charleroi Brussel-Zuid (BSCA), Marcel Buelens, in verdenking gesteld voor corruptie. Dat meldt de nieuwssite voor touroperators PAG Tour.

Buelens, momenteel CEO van bagageafhandelaar Swissport, bevestigt aan Belga dat er een onderzoek bestaat, maar is naar eigen zeggen niet op de hoogte van een aanklacht.

Volgens PAG Tour is ook de voormalige topman van Securitas, Johan Gortz, in verdenking gesteld.

Het zou gaan om een zaak van ongeoorloofde beïnvloeding bij de gunning van de veiligheidsopdracht op de luchthaven aan Securitas, toen Buelens er CEO was. Buelens zou een luxesafari naar Botswana hebben gekregen.

Buelens ontkent aan Belga dat Securitas werd bevoordeeld. Hij zegt dat er al jaren een onderzoek aan de gang is, maar dat hij niet officieel geïnformeerd werd van een aanklacht. Securitas werkte destijds voor het Waalse ministerie van Uitrusting en Vervoer en het was in die hoedanigheid dat het bedrijf mocht instaan voor de veiligheid op de luchthaven, legt hij uit.

Buelens was CEO in Charleroi van 2006 tot 2009. De aanbesteding werd eind 2008 gewonnen door G4S, maar Securitas trok naar de Raad van State, waar het bedrijf uiteindelijk gelijk kreeg. Dat gebeurde nadat Buelens in juni 2009 door de toenmalige voorzitster van de luchthaven, Edmée De Groeve, was ontslagen.

Buelens ontkent niet dat hij in 2007 op reis ging met Gortz en nog zes anderen. Maar dat gebeurde in de privésfeer, luidt het. “Ik heb verlof genomen en beschik over bewijzen van gemaakte betalingen. Het was een reis waarbij we sliepen op het dak van jeeps, niet echt grote luxe.”

Bij het gerecht in Charleroi beweert men ook niet op de hoogte te zijn van deze aanklachten. De onderzoeksrechter is dan weer op vakantie. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content