Coronafactuur bedraagt minstens 3.160 euro per Belg

Overlegcomité, 20 augustus 2021

De regeringen hebben al 36,4 miljard euro of 3.160 euro per Belg uitgegeven om de coronapandemie te bestrijden en de gezinnen en economie te ondersteunen.

Dat bericht De Standaard.

De federale regering betaalde al 27 miljard euro om de coronacrisis te bezweren, zo blijkt uit cijfers die de Hoge Raad van Financiën ­afgelopen weekend heeft gepubliceerd. Beschermingsmaatregelen voor gezinnen, zoals de tijdelijke werkloosheid of het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, zijn de grootste slokoppen en federale bevoegdheden.

De factuur voor de ­regio’s liep op tot 9,4 miljard euro. Ze legden zich voornamelijk toe op de steun aan ondernemingen.

Met 14,2 miljard euro ging een iets grotere hap van de factuur naar steun aan de gezinnen. De bedrijven konden tot nog toe rekenen op 12,6 miljard euro. Tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht slorpten samen 11,2 miljard euro op, 30 procent van de volledige coronafactuur.

Dat is meer dan wat gespendeerd werd aan de bestrijding van de ziekte zelf. Daarvoor staat de teller momenteel op 9,6 miljard euro. Met 7,4 miljard euro komt ook hiervoor het gros van het geld van de federale overheid.

Partner Content