Coronabarometer treedt volgende week in werking, maar ‘wordt geen automatische piloot’

Alexander De Croo en coronacommissaris Pedro Facon tijdens de persconferentie na het Overlegcomité.

Het Overlegcomité heeft een akkoord bereikt over de invoering van een coronabarometer. Hij wordt volgende vrijdag van kracht en zal dan op rood staan. Vanaf 1 maart zal een boosterprik verplicht zijn voor een geldig vaccinatiecertificaat.

Dat zei premier Alexander De Croo vrijdag op de persconferentie na het Overlegcomité.

De coronabarometer koppelt vooraf bepaalde drempelwaarden op vlak van coronabesmettingen of ziekenhuisopnames aan een set maatregelen.

‘De coronabarometer moet transparantie en voorspelbaarheid bieden’, zei de premier. ‘Ik ben me ervan bewust dat dat niet altijd het geval is geweest en dat heeft het leven van de mensen gecompliceerd.’

De barometer zal drie codes tellen, van geel over oranje tot rood. Zo betekent code geel dat er minder dan 65 ziekenhuisopnames per dag zijn en er minder dan 300 bedden bezet zijn op afdelingen intensieve zorg, code rood houdt zeker 150 hospitalisaties en 500 voor covid bezette bedden in de intensieve zorg in. Oranje zit daar ergens tussen. Naast epidemiologische cijfers spelen echter nog andere factoren mee. De trend van de cijfers bijvoorbeeld, maar ook de motivatie bij de bevolking en andere mentale aspecten.

‘Zoals eerder gezegd zal de barometer geen automatische piloot zijn’, zei De Croo. ‘Het is een beslissingsinstrument voor het Overlegcomité dat de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid moet geven en dat de beslissingen transparanter moet maken. Maar het Overlegcomité bepaalt de code en dus ook de maatregelen.’

Versoepelingen

De coronabarometer start volgende vrijdag onder code rood, zij het met enkele versoepelingen tegenover wat nu nog van kracht is.

Dat betekent onder meer dat publieksevenementen binnen en buiten toegestaan blijven, met uitzondering van dynamische activiteiten, zoals nachtclubs. Daar zijn binnen 200 mensen toegelaten met mondmasker. Zalen met een zittend publiek met een grotere capaciteit kunnen opschalen tot 70 procent van hun capaciteit. Zalen met een luchtkwaliteit beter dan 900 ppm CO2 mogen zelfs weer heropenen aan 100 procent.

In de horeca blijft het maximum van zes personen per tafel van kracht, maar het sluitingsuur schuift op van 23 uur naar middernacht.

Georganiseerde activiteiten, zoals het verenigingsleven, kunnen plaatsvinden met tachtig personen binnen en tweehonderd personen buiten. Dat geldt ook voor de jeugdsector. Die mag ook overnachtingen organiseren.

Een hele reeks binnenactiviteiten mogen weer heropenen, zoals bowlingzalen, biljartzalen en binnenspeeltuinen.

Wat het werk betreft, wordt nog steeds gevraagd om vier dagen per week telewerk te organiseren. Ook in de winkels blijven de huidige maatregelen van kracht: met maximum twee personen en met mondmasker.

Als de coronabarometer naar oranje zakt, komen er versoepelingen: dan is er bijvoorbeeld geen opgelegd sluitingsuur meer voor de horeca. Bij code geel is er niet langer sprake van een pandemie, maar van een endemie – vergelijkbaar met de jaarlijkse griep.

Onderwijs en bezoek bij mensen thuis vallen niet onder de coronabarometer.

De coronabarometergrafiek
De coronabarometergrafiek© Belga

Vanaf 1 maart wordt de booster verplicht voor een geldig vaccinatiecertificaat, ten laatste vijf maanden na de tweede prik.

Tegelijk gaf De Croo aan dat het Covid Safe Ticket (CST) geen blijver is. ‘Het CST is er absoluut niet voor de eeuwigheid’, zei hij. ‘Als we na omikron zien dat de besmettingen en de situatie in de ziekenhuizen gestabiliseerd zijn, zullen we het gebruik van het CST tegen het licht houden. We zullen het geen dag te lang gebruiken.’

‘Moeilijke bevallingen leiden vaak tot mooie kindjes’

Coronacommissaris Pedro Facon noemde de coronabarometer op de persconferentie ‘een vrucht van een moeilijk evenwicht’, maar ‘moeilijke bevallingen leiden vaak tot mooie kindjes.’ Zijn commissariaat ontwikkelde de barometer in opdracht van de verschillende regeringen.

Facon lichtte toe dat al in 2020 de eerste stappen werden gezet voor de ontwikkeling van de barometer. Gaandeweg werden er ‘bouwstenen ontwikkeld’ op basis van risicomodellen en indicatoren. Er werden ook lessen geleerd uit hoe dergelijke barometers zijn gebruikt in het buitenland, zei hij.

De barometer bestaat uit drie codes en verbindt daaraan een reeks mogelijke maatregelen. ‘Daarbij moesten we de epidemiologische noden afwegen tegen de epidemische pertinentie, de verwachtingen van de sectoren, de economische en sociale haalbaarheid, en de politieke standpunten.’

Uiteindelijk blijft de eindbeslissing over de te nemen maatregelen bij het Overlegcomité. De regeringen kunnen daarbij rekening houden met de recentste evoluties en informatie. Ook de barometer zelf zal bij nieuwe inzichten worden bijgesteld, zei Facon.

Herbekijk via deze link de persconferentie na het Overlegcomité:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content