‘Controleurs betrappen per werkdag 100 valse zieken’

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

Controleartsen van de grootste vijf controlebedrijven hebben vorig jaar meer dan 21.400 zieke werknemers en ambtenaren vervroegd terug naar het werk gestuurd. Dat zijn er 100 per werkdag.

Dat blijkt uit een rondvraag door De Tijd. De onderzochte werknemers waren volgens de krant niet echt ziek, al genezen of mochten langer thuisblijven dan hun toestand verantwoordde. Als de werknemer of de arts het niet met de controlearts eens zijn, kunnen ze een derde opinie vragen.

Alles samen hebben de controleartsen vorig jaar meer dan 310.000 controles uitgevoerd, of zo’n 1.500 per werkdag. Dat betekent dat 1 op de 15 gecontroleerde werknemers en ambtenaren opnieuw aan het werk wordt gezet. De controles worden uitgevoerd op vraag van de bedrijven.

Zeven schorsingen

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vindt het een goede zaak dat de controles focussen op werknemers die weer aan de slag kunnen. Maar ze wijst erop dat bedrijven naast controle ook werk moeten maken van het voorkomen van ziektes.

Volgens de controleartsen schrijven huisartsen te gemakkelijk een ziektebriefje en ze laten hun patiënten te lang thuis. Vorig jaar werden zeven artsen geschorst omdat ze onterecht ziektebriefjes uitschrijven, blijft uit cijfers van de Orde der Artsen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content