Congolese president Tshisekedi verwelkomt Belgische parlementaire commissie

© belga

De Congolese president Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo verwelkomt de oprichting in België van een parlementaire Kamercommissie die het koloniaal verleden van ons land onder de loep gaat nemen. Dat heeft hij gedaan in een brief aan koning Filip.

‘We verwelkomen de oprichting van de parlementaire commissie die licht moet werpen op het koloniale tijdperk’, schrijft Tshisekedi. ‘Mijn meest vurige wens is dat de conclusies van de commissie ertoe bijdragen dat onze volkeren beter kunnen samenleven. En dat ze het engagement versterken dat onze twee landen blijven strijden tegen alle vormen van discriminatie’, aldus het Congolese staatshoofd.

De opdracht voor de commissie is erg ruim. Ze moet klaarheid verschaffen over de periode van Congo-Vrijstaat (1885-1908) en over het koloniaal verleden in Congo (1908-1960), Rwanda en Burundi (1919-1962) en moet hieruit lessen trekken voor de toekomst. Daarbij worden ook de rol en impact van de staat, de autoriteiten en andere spelers (de monarchie, de kerk, ondernemingen) tegen het licht gehouden.

Een ander historisch onderzoek slaat op de economische impact van de kolonisatie op België en de kolonies én op wie daar de vruchten van heeft geplukt. De commissie moet aan aanbevelingen formuleren over hoe moet worden omgegaan met het verleden en moet voorstellen uitwerken voor verzoening tussen Belgen onderling (inclusief Belgen van Congolese, Rwandese en Burundese origine) en om de betrekkingen tussen de Belgen en de Congolezen, de Rwandezen en de Burundezen te optimaliseren.

Partner Content