Coens: minister Beke zal verantwoordelijkheid nemen als commissie kinderopvang fouten vaststelt

Joachim Coens (CD&V) © Belga

‘Als de onderzoekscommissie (naar de kinderopvang) ten gronde zou aantonen dat er iets op de tafel van minister van Welzijn Wouter Beke lag dat hij had kunnen doen en dat vermeden heeft, dan zijn zal hij uiteraard niet aarzelen om zijn verantwoordelijkheid te nemen.’

Dat verklaarde CD&V-voorzitter Joachim Coens vrijdag in De Afspraak, op Canvas. Coens waarschuwt wel voor conclusies nog voor de commissie van start is gegaan.

In het Vlaams Parlement komt er een onderzoekscommissie naar de wantoestanden in de kinderopvang. De voorbije weken doken er verschillende schrijnende verhalen op over wantoestanden in Vlaamse kinderdagverblijven. Zo was er ’t Sloeberhuisje in Mariakerke waar een baby is overleden na mishandeling. Nadien dook ook het verhaal op over een vrouw die een kinderdagverblijf in Schoten mocht blijven uitbaten nadat ze veroordeeld was voor de mishandeling van kleine kinderen. De problemen zijn bovendien niet nieuw.

Minister van Welzijn Wouter Beke heeft al zijn volle medewerking aan de onderzoekscommissie toegezegd, maar wordt door critici steeds meer onder vuur genomen. Er worden hier en daar ook vragen gesteld bij het functioneren van de minister. Beke lijkt niet van plan op te stappen. ‘Als de kinderopvang daarmee geholpen zou zijn, en we daarmee stappen vooruit zouden zetten, dan zou ik het best overwegen. Maar ik denk dat we nu vooral moeten handelen’, zei Beke donderdag.

‘Bij wie lagen de fouten?’

Volgens CD&V-voorzitter Coens is het goed dat de onderzoekscommissie de kwestie ’tot op het bot’ kan onderzoeken en is het daarbij belangrijk dat zijn minister daaraan meewerkt. Volgens Coens moet de commissie ‘vooral kijken wat er gebeurd is en wat er moet veranderen om dergelijke zaken te vermijden’. ‘Zijn er fouten gemaakt en bij wie lagen die?’, aldus Coens.

Maar wat als de onderzoekscommissie zou aantonen dat Beke zelf in de fout is gegaan? Dan zal Beke volgens Coens ‘uiteraard zijn verantwoordelijkheid nemen’. ‘Maar laat ons niet alsjeblieft niet de ene dag zeggen: “we gaan een onderzoekscommissie doen” en ’s anderdaags zeggen: “eigenlijk, die conclusies moeten we niet weten, we spelen het politieke spel en Wouter (Beke) moet opstappen”. Het is nu belangrijk dat er goed onderzocht wordt wat er moest gebeurd zijn en wat moet verbeterd worden naar de toekomst’, aldus nog Coens.

Partner Content