Clinton haalt meer stemmen dan Trump, maar wordt toch geen president

Hillary Clinton © Belga

Donald Trump wordt de volgende president van de Verenigde Staten. Nochtans haalde Hillary Clinton verspreid over het hele land iets meer stemmen binnen. Het is nog maar de vijfde keer in de geschiedenis dat zo’n scenario zich voordoet.

Uren na het sluiten van de laatste stembureaus worden nog altijd stemmen geteld, maar dat Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten wordt staat wel zo goed als vast. Toch werd landelijk iets vaker op Hillary Clinton gestemd dan op Trump. Volgens de laatste cijfers scheelt het amper 130.000 stemmen, of 0.1 procent van het kiezerspubliek. Dat Clinton toch niet de eerste vrouwelijke president wordt, ligt aan het kiessysteem.

In de meeste staten geldt namelijk het principe winner takes all: wie het meeste stemmen binnenhaalt in een staat, krijgt alle kiespersonen van die staat toegewezen. Die kiespersonen maken deel uit van het 538-koppige Electoral College, waar de president wordt aangeduid. De opdracht voor presidentskandidaten is dan ook niet gewoon om zo veel mogelijk stemmen te halen, maar om minstens 270 kiespersonen achter zich te krijgen.

Al Gore
Al Gore© Reuters

Door dat systeem kan een kandidaat in heel wat staten veel stemmen pakken zonder daarvoor kiespersonen te krijgen. In uitzonderlijke gevallen gaat het presidentschap dan niet naar de kandidaat die de meeste stemmen haalde. Het overkwam bijvoorbeeld Al Gore, die in 2000 een bittere strijd uitvocht met George W. Bush en pas na veel juridisch getouwtrek over al dan niet ongeldige stemmen in Florida zijn verkiezingsnederlaag moest toegeven. Daarvóór moeten we al terug naar 1888, toen Benjamin Harrison president werd zonder een meerderheid van de stemmen. Ook in 1876 (Rutherford B. Hayes) en 1824 (John Quincy Adams) voltrok dat scenario zich.

Donald Trump
Donald Trump© reuters

Met Donald Trump hebben we nu meer dan waarschijnlijk voor de vijfde keer een Amerikaans president die niet als populairste kandidaat uit de stembusgang komt. Met ongeveer 92 procent van de stemmen geteld geeft CNN Clinton een nipte – en nutteloze – voorsprong, met 59.177.000 stemmen tegenover 59.041.000 voor de nieuw verkozen president. In het Electoral College is de overwinning van Trump een stuk meer afgetekend: 289 tegenover 218 kiespersonen, al moeten wel nog 30 kiespersonen definitief toegewezen worden.

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content