Claude Marinower: ‘Ik verpats het stedelijk onderwijs niet’

Claude Marinower © GF
Patrick Martens

In Antwerpen ligt schepen van Onderwijs Claude Marinower zwaar onder vuur. Hij zou ‘de doodgraver van het stedelijk onderwijs’ zijn. ‘Slaat nergens op’, countert de Open VLD’er.

Vlak voor het nieuwe schooljaar stapte Frank Noten, directeur van het verzelfstandigde stedelijk onderwijsbedrijf, op. Achter de schermen werd gefluisterd over een ondermaatse interesse van schepen Claude Marinower voor onderwijs. Een beslissing in het meerjarenplan van de coalitie van burgemeester Bart De Wever (N-VA) om een streep te halen door bos- en zeeklassen in drie stedelijke domeinen leidde tot beschuldigingen van een ‘politieke afrekening’ en een ‘ideologische sluipmoord’ op het stedelijk onderwijs in Antwerpen.

Claude Marinower: De beschuldigingen slaan nergens op. Ik verpats het stedelijk onderwijs niet. Het beste bewijs: in het meerjarenplan tot 2019 heb ik bijna een verdubbeling van de investeringen gerealiseerd voor de stadsscholen, tot 144 miljoen euro. Bij de start van de budgettaire rondes voor dat plan stond de teller op minder dan 60 miljoen.

Het onderwijs in Antwerpen is in Vlaanderen een prototype van netoverschrijdende samenwerking. Uw voorganger Robert Voorhamme (SP.A) kon zich opwerpen als regisseur. Er wordt getwijfeld of u dat ook kunt.

Marinower: Toegegeven, ik ben niet als specialist in de materie gestart, en de onderwijspartners in Antwerpen moet ook aan mij wennen. Maar ondertussen heb ik me ingewerkt en ben ik omringd door mensen met kennis van zaken. In het meerjarenplan van het stadsbestuur is daardoor financieel en inhoudelijk de basis gelegd voor mijn beleid in de komende vijf jaar.

Men verwijt u ook dat u niet hard genoeg werkt als schepen, omdat u actief blijft als advocaat.

Marinower: Dat is onder de gordel. Ik ben inderdaad de enige Antwerpse schepen met een ander beroep, dat ik al 35 jaar uitoefen. Het klopt dat ik tijd maak voor mijn advocatenpraktijk. Maar als schepen van Onderwijs kom ik ook al mijn afspraken na. Als blijkt dat de combinatie niet vol te houden is, zal ik de gepaste maatregelen nemen.

Het volledige interview met Claude Marinower leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content