Clan Ben Ali wilde rijkdom witwassen in België

© Reuters

Het Brusselse parket voert twee vooronderzoeken naar mogelijke witwasmisdrijven door de clan van de Tunesische ex-president Zine El Abidine Ben Ali.

Het Brusselse parket voert twee vooronderzoeken naar mogelijke witwasmisdrijven door de clan van de Tunesische ex-president Zine El Abidine Ben Ali. Parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur bevestigde berichten daarover in De Tijd.

Doorsluizen

Na weken van protesten vluchtte Ben Ali op 14 januari uit Tunesië. Onmiddellijk daarna stuurde de Belgische Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) een waarschuwing uit naar alle bedrijven en personen die wettelijk verplicht zijn om mogelijke witwaspraktijken te melden. Er werd hen gevraagd extra waakzaam te zijn voor pogingen van de clan-Ben Ali om zijn rijkdom door te sluizen en onopspoorbaar te maken.

Volgens Meilleur kreeg de CFI vervolgens informatie over dergelijke pogingen, waarna het Brusselse parket twee onderzoeken opende.

Voorlopig gaat het om vooronderzoeken waarin nog geen onderzoeksrechter is aangesteld. Meilleur: “Ze zijn in handen van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP). Er zijn wel inbeslagnames op til”.

Coördineren

Op initiatief van het Belgische gerecht is er bij Interpol ook een task force opgericht die de onderzoeken in verschillende landen moet coördineren. Zo zijn er onder meer in Frankrijk al eigendommen van de clan-Ben Ali in beslag genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content