Cipierstaking: geen akkoord na overleg – bonden ‘optimistischer’

Koen Geens © Belga

De overheidsvakbonden voor Justitie en de bevoegde minister Koen Geens (CD&V) zijn woensdag rond 23.00 uur zonder akkoord uiteengegaan. Donderdag om 17.30 uur is een volgende vergadering gepland, zeggen de vakbonden.

De acties in de Brusselse en Waalse gevangenissen gaan donderdag gewoon verder.

In de bijeenkomst van vanavond zullen nieuwe voorstellen van de minister worden besproken.

De Nederlandstalige bonden verlieten als eerste het kabinet van Koen Geens waar de onderhandelingen plaatsvonden, en waar een dag eerder nog zware vernielingen werden aangericht tijdens een uit de hand gelopen vakbondsactie. Zowel Gino Hoppe van de socialistische ACOD als Filip Dudal van de christelijke overheidsvakbond ACV waren positief gestemd over de extra voorstellen van Geens. De minister belooft 75 extra aanwervingen bovenop de reeds 405 extra cipiers die Geens twee weken geleden al had aangekondigd. “Hierdoor zitten we bijna aan het personeelsplan 2014 (een eis van de Franstalige bonden, nvdr.)”, zegt Hoppe. Op het vlak van de rationalisering van de gevangenisarbeid zullen de gevangenissen zelf mogen kiezen of ze hier al dan niet in meegaan. “Maar dan moeten ze er wel de besparingen in 2017 en 2018 bijnemen”, zegt hij. “Het protocol blijft behouden en wordt zelfs nog verbeterd. Dit is zeer positief voor ons. In de Nederlandstalige inrichtingen zal het personeel tevreden zijn.” Op de vraag of er dan donderdag na meer dan drie weken staken een akkoord gesloten zal worden, klonk het dat “hoop doet leven” uit het ACOD-kamp.

‘Nog niet tevreden’

Zijn ACV-collega Filip Dudal gaf enkel mee dat hij een positief gevoel had overgehouden aan de onderhandelingen. Michel Jacobs van de Franstalige socialistische bond CGSP toonde zich “optimistischer” dan voor de start van de nieuwe onderhandelingsronde, al is hij “nog niet tevreden”. “We praten en we luisteren”, vatte hij de onderhandelingen samen. Ook bij de Vlaamse vleugel van de liberale VSOA voldoen de toegevingen van Geens nog niet en scharen ze zich op de lijn van de Franstalige vakbonden. “We blijven ijveren voor het einde van de rationalisering. Het personeelsplan van 2014 is met de extra aanwervingen inderdaad dichtbij, maar we zijn er nog niet” zegt verantwoordelijke Eddy De Smedt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content