Cipiersonderhandelingen leveren opnieuw geen akkoord op – ‘Sommigen willen niet nat worden’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) © BELGA

De onderhandelingen rond de impasse in de Brusselse en Waalse gevangenissen hebben ook donderdagavond na meer dan vijf uur niets opgeleverd. Rond 22.45 uur gingen de minister van Justitie Koen Geens en de overheidsvakbonden voor de gevangenissen zonder akkoord uit elkaar.

Het is een marathon. Dit is de zevende vergadering. Morgen zullen we aan de achtste vergadering beginnen.” Zo kondigde minister Koen Geens het einde van de onderhandelingsavond aan. “We moeten elkaar halverwege vinden, ik ben daar al. Het moment om te springen is niet ver meer af. Alleen zijn er sommigen die niet nat willen worden. Ik heb dat ook wel eens maar nu niet, dan moet je wachten tot iedereen klaar is met zijn zekerheden te verwerven”, aldus Geens.

Tijdens de onderhandelingen werd er onder andere besproken hoe de 480 extra cipiers over de gevangenissen verdeeld zullen worden. “Het knelpunt blijft echter dat bepaalde mensen nog steeds denken dat we het gevangeniswezen zonder enige besparing door deze legislatuur kunnen krijgen”, zei Geens. Hoeveel geduld kan een minister eigenlijk tonen? “Mijn geduld is eindeloos, mijn portefeuille niet”, besloot minister Koen Geens.

De Vlaamse vakbondsmensen van ACOD en ACV wensten na afloop geen commentaar te geven. Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA wilde wel reageren. “Als de minister zegt dat het tijd is om te springen, dan wil ik wel weten of dat in het diepe en niet in het ondiepe is.” Laurence Clamar van de Franstalige christelijke vakbond CSC was minder te spreken over de vergadering en vatte de strijd voor de komende dagen samen: komt er geen terugkeer naar het personeelsplan 2014 en verdwijnen de rationaliseringsplannen niet van tafel, dan gaan de vakbondsacties gewoon verder.

Zoals bekend steunen de Franstalige gevangenisdirecteurs de eisen van de cipiers, terwijl de Vlaamse directeurs de minister hebben gevraagd voet bij stuk te houden.

Vrijdag om 16 uur zullen alle betrokken partijen opnieuw rond de tafel zitten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content