Cipiers dringen kabinet Geens binnen: Minister ‘meer vastbesloten dan ooit hervormingen door te voeren’

© Belga

Een betoging van de cipiers in het centrum van Brussel is uit de hand gelopen. Een groep manifestanten drong het kabinet van minister van Justitie Koen Geens binnen, en richtte er schade aan. De politie zette traangas is om de betogers buiten te krijgen.

Betogende cipiers en vakbondsmilitanten hebben zich dinsdagochtend toegang verschaft tot het gebouw waar het het kabinet van minister van Justitie Koen Geens gevestigd is. Ze sloegen een deur stuk en betraden het gebouw aan de Waterloolaan in Brussel. In de gang richtten ze ook vernielingen aan.

Een duizendtal vakbondsmensen verzamelden woensdagmorgen aan het hoofdkantoor van MR om samen met het gevangenispersoneel te betogen. Vervolgens zakten ze af naar de FOD Justitie, waar ze letterlijk binnenvielen.

De actie die hoofdzakelijk uitgaat van de Franstalige vakbonden, maar ondertussen steun krijgt uit alle sectoren, begon aan het hoofdkwartier van MR op de Brusselse Guldenvlieslaan. De gevel werd bekogeld met honderden eieren en kleine voetzoekers. De actievoerders willen een duidelijk signaal sturen naar premier Charles Michel en tonen dat ze bereid zijn om tot het einde door te gaan met hun acties.

“We zijn hier om te zeggen dat ze ons moeten geven wat we willen en dat is een terugkeer naar het personeelsplan van 2014. Als ze dat niet snappen, dan moet je maar eens naar de solidariteit hier in straat kijken”, aldus Michels Jacobs, verantwoordelijke voor Justitie bij de Franstalige vakbond CGSP.

Vervolgens zakte de luide menigte dus af naar de FOD Financiën enkele tientallen meters verder op de Waterloolaan om ook bij minister van Justitie Koen Geens letterlijk stevig aan te kloppen op de deur en uiteindelijk ook binnen te vallen. Na een klein half uur konden de manifestanten door de ordediensten terug naar buiten worden gedrongen.

Bekijk hier de video die VTM Nieuws maakte van het incident. Op de beelden is te zien hoe de politie de manifestanten buiten probeert te krijgen.

Verder werden ook incidenten gemeld in de buurt van de Hallepoort.

Koen Geens: diep verontwaardigd

Justitieminister Koen Geens (CD&V) reageert diep verontwaardigd op het “brute geweld” door manifesterende cipiers op zijn kabinet. In één adem voegt hij eraan toe “meer dan ooit vastbesloten” te zijn om de hervormingen door te voeren.

De manifestanten “hebben zware vernielingen aangebracht en twee vrouwelijke werknemers zijn door het geweld in shock. Dit is niet correct”, veroordeelt Geens de incidenten. “Onze cultuur van dialoog wordt hierdoor ernstig geschonden. Ik had om 11.30 uur tijd vrijgemaakt om een delegatie van de manifestanten te ontvangen, maar na alle geweld hebben de penitentiaire agenten dat onderhoud geweigerd”, aldus de minister na afloop in een korte reactie aan enkele journalisten.

De justitieminister houdt vast aan de ontmoeting met de cipiersbonden om 16 uur, “zoals beloofd”. “Meer dan ooit is hij vastberaden om de penitentiaire hervorming waartoe hij zich geëngageerd heeft, in akkoord met Regering en Parlement, en in permanente consultatie met de vakbonden, door te voeren”, luidt het nog.

Tijdens de betoging van de cipiers tegen de besparingen zijn de manifestanten er om iets voor 11 uur dinsdagochtend in geslaagd het kabinet van de minister binnen te dringen, nadat ze eerst het gebouw aan de buitenkant met eieren hadden bekogeld en de deur aan diggelen hadden geslagen. In het gebouw zelf werd een ravage aangericht, zo konden de journalisten vaststellen. Er werden onder andere toestellen beschadigd, meubels omvergegooid en bloembakken vernield.

Zowel meerderheid als oppositie verdoordelen geweld

De vernielingen die manifesterende cipiers hebben aangebracht op het kabinet van Justitieminister Koen Geens worden op twitter meteen krachtig veroordeeld door politici van meerderheid en oppositie.

“Vernielingen en geweld kunnen absoluut niet. Gesprek blijven aangaan, want anders zijn er alleen verliezers”, zo tweette sp.a-voorzitter John Crombez in reactie op de beelden van aan de Waterloolaan, waar minister Geens kantoor houdt.

“Dialoog moet van beide kanten komen. Door in te breken zet je jezelf buiten spel. Kan absoluut niet”, beklemtonen ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci en haar justitiespecialist Stefaan Van Hecke.

“Dit is GEEN sociale actie meer. Puur vandalisme. Praten aub!” CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert vol ongeloof. “Al weken is Koen Geens de man van dialoog. Vreemde manier van waarderen. Dit kan echt niet. Ga rond de tafel zitten”, zo luidt de boodschap van de christendemocraat aan de vakbonden.

Bij N-VA vraagt Kamerlid Sophie De Wit zich af hoe zinvol overleg nu nog mogelijk is. Maar opvallend: verschillende N-VA’ers wijzen vooral ook PS en sp.a met de vinger. “Iets om fier op te zijn”, gooit Kamerlid Karolien Grosemans de PS voor de voeten op twitter. Haar collega Werner Janssen noemt de veroordeling van het geweld door John Crombez dan weer “ongeloofwaardig”. Hij verwijt sp.a en PS “opruien” en “doelbewuste misinformatie”.

ACV-voorzitter roept op tot overleg

ACV-voorzitter Marc Leemans roept in een tweet iedereen op om overleg alle kansen te blijven geven. “Vernielen lost niets op”, aldus de vakbondsvoorzitter.

Leemans reageert daarmee op de impasse in het sociaal overleg tussen de stakende cipiers en Justitie. Dinsdag brachten manifesterende cipiers vernielingen aan op het kabinet van Justitieminister Koen Geens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content