Chiromeisje Sanne Smets schuldig aan babymoord

Het hof van assisen in Leuven heeft het Chiromeisje Sanne Smets schuldig bevonden aan moord op haar pasgeboren baby.

Sanne Smets (24) uit Kessel-Lo (Leuven) is door het assisenhof van Vlaams-Brabant in Leuven schuldig bevonden aan kindermoord. Ze zou volgens de volksjury haar pasgeboren dochter op 29 september 2008 opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven hebben gebracht.

Sanne Smets aanhoorde de antwoorden van de jury gespannen, maar zonder een vin te verroeren. Enkele van haar zussen en vriendinnen barstten in tranen uit.

Chirolokaal

Onder meer de gedetailleerde verklaringen van het Chiromeisje zelf over de dood van haar kind, de resultaten van politieonderzoek in het lokaal waar het lijkje werd gevonden en de daaropvolgende huiszoeking waren doorslaggevend voor de jury. Vooral het terugvinden van zakken van het merk Sacha en De Banier waarin de placenta en het lijkje werden ingepakt, werden in het Chirolokaal en in haar slaapkamer gevonden. Ook het feit dat het lichaam werd gevonden in een ruimte waartoe zij slechts met enkele anderen de toegang had, bleek belangrijk.

Sanne Smets pleegde de feiten volgens de jury met voorbedachten rade omdat de ze haar zwangerschap en bevalling angstvallig verborgen hield en meermaals bewust loog. Het ensceneren van het krijgen van haar maandstonden door maandverband met bloed te besprenkelen was een bezwarend element.

Kledij

Ze nam toen ze hoogzwanger was ook deel aan activiteiten die niet geschikt waren voor iemand in haar situatie. Sanne Smets ging zelfs na het breken van haar vliezen naar een concert en hielp daarna mee opruimen.

Het was opvallend dat ze geen kledij had voorzien voor haar toekomstige dochter. Haar manier van handelen meteen na de bevalling wees op voorkennis, want ze wist dat ze de navelstreng eerst moest doorknippen vooraleer ze het pasgeboren kind om het leven kon brengen. Ook de these van de onweerstaanbare dwang en de plotse impuls om haar kind om te brengen die de verdediging opwierp, werd verworpen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content