China landt als eerste op achterkant van de maan

De Chinese Chang'e 4-rover © Xinhua

De Chinese ruimtesonde Chang’e 4 is donderdag geland op de achterkant van de maan. Dat meldt de Chinese staatsomroep CGTN via Twitter. Daarmee zet de mensheid, bijna zestig jaar na de eerste maanlanding, voor het eerst een ruimtesonde op de ‘Dark Side of the Moon’.

De maan toont altijd haar zelfde gezicht aan de Aarde. De ‘Dark Side of the Moon’ wordt niet ‘dark’ genoemd omdat het er donkerder zou zijn – in de loop van een maand ontvangt die kant evenveel zonnestraling als de reeds druk door de mens bezochte voorkant – maar omdat het gebied nog nooit fysiek verkend werd door de mens.

Tot nu, want om 3.26 uur Belgische tijd landde daar voor het eerst een ruimtesonde. Aan boord van de sonde bevindt zich een robotvoertuig, dat in een volgende fase het terrein in de omgeving van de landingsplaats zal verkennen. De sonde brengt ook zaadjes mee om te onderzoeken of groenteteelt mogelijk is bij de lagere zwaartekracht op het maanoppervlak. Kort na de landing werd al een eerste foto doorgestuurd van het landingsgebied: de krater Von Kármán in het Aitken-bekken.

Chang’e 4, de onbemande missie die genoemd is naar de Chinese godin van de maan, werd gelanceerd op 8 december. Chinese experten noemden de missie vooraf zeer veeleisend. De grote moeilijkheid is de communicatie met de aarde, omdat vanop de achterkant van de maan geen rechtstreekse radioverbinding mogelijk is. Daarom brachten de Chinezen al in mei de transmissiesateliet Queqiao (‘Eksterbrug’) in stelling, om signalen uit de radioschaduw door te kunnen sturen.

China ontwikkelt al jaren een ambitieus ruimtevaartprogramma.Tegen 2030 hoopt het land de eerste Aziaat op de maan te zullen neerzetten.

https://twitter.com/CGTNOfficial/status/1080689112598773762CGTNhttps://twitter.com/CGTNOfficial

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content