Charles Michel feliciteert Donald Trump

© Belga

Premier Charles Michel (MR) heeft in een persbericht zijn felicitaties uitgedrukt aan Donald Trump, die vannacht verkozen werd tot Amerikaans president. ‘Ik wil u succes wensen in de uitoefening van deze hoge functie. Ik uit de wens dat u een verenigende president zal zijn die open staat voor een respectvolle dialoog.’

Net zoals Donald Trump in zijn openingsspeech opriep tot eenheid onder het Amerikaanse volk, zo benadrukt ook Charles Michel het belang om open te staan voor elkaar. ‘Deze verkiezingen waren bijzonder en het Amerikaanse volk heeft gesproken. Ik wil u succes wensen in de uitoefening van deze hoge functie. Ik uit de wens dat u een verenigende president zal zijn die open staat voor een respectvolle dialoog. Ik hoop dat België en de Verenigde Staten dezelfde waarden van vrijheid en tolerantie zullen blijven verdedigen’

Michel haalt ook meteen de belangrijke relatie tussen Amerika en Europa aan. ‘Ik hoop dat u steun blijft geven aan het Europese project en mede de veiligheid blijft waarborgen in het kader van de NAVO.’ De Verenigde Staten zijn volgens de premier een belangrijke bondgenoot in het streven naar vrede, veiligheid en stabiliteit. ‘Er staan u veel uitdagingen te wachten, in het bijzonder de internationale strijd tegen terrorisme en radicalisering, de klimaatsverandering en een beleid voor een duurzame economische groei,’ zo klinkt het.

Ten slotte zijn er ook woorden van dank voor Barack Obama, die na 8 jaren als president het Witte Huis zal verlaten. Michel bedankt Obama voor de goede samenwerking tussen ons land en de Verenigde Staten.

De Wever maant aan tot ‘verantwoordelijkheidszin’

Bart De Wever
Bart De Wever© Belga Image

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde al op de verkiezingsuitslag. Hij ziet voor Europese politici een belangrijke verantwoordelijkheid weggelegd: zij moeten ervoor zorgen dat de bruggen tussen Europa en ‘onze historische bondgenoot’ niet opgeblazen worden. ‘De Amerikaanse democratie heeft gesproken na een bijzonder onverkwikkelijke kiesstrijd. Voor ons is het nu zaak om met de nieuwe politieke realiteit om te gaan. Deze realiteit moet verantwoordelijke politici nopen tot gematigdheid in hun reacties.

‘We moeten afwachten welke politiek de nieuwe president en het Amerikaanse parlement gaan voeren. Het is in ons belang om de VS niet de facto aan te zetten tot isolationisme. Evenmin moeten we bijdragen tot gevoelens van onzekerheid die nefast zijn voor de wereldeconomie. Enthousiasme is geen noodzakelijke voorwaarde om goede relaties en stabiliteit na te streven. Verantwoordelijkheidszin zal ons verder brengen dan emotionele uitbarstingen,’ zo besluit De Wever.

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content