Charles Michel: ‘Brussels is back in business’

© BELGA

“Brussels is back in bussines. Welcome to Brussels Airport.” Met die duidelijke boodschap aan de buitenwereld zette eerste minister Charles Michel de heropening van de vertrekhal van de luchthaven in Zaventem kracht bij.

Premier Michel zette tijdens een korte openingsceremonie vooral de weerbaarheid en de veerkracht van de luchthavengemeenschap, en bij uitbreiding van alle Belgen, centraal.

“We zijn zwaar getroffen (met de aanslagen van 22 maart op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek), maar we zijn terug opgestaan. De vertrekhal is daar het sprekende bewijs van”, aldus Michel. De vastberadenheid om het gebouw veertig dagen na de aanslagen opnieuw operationeel te krijgen, is volgens hem “het beste antwoord dat we kunnen geven aan terrorisme”.

“Front tegen barbarij”

De premier kwam ook even terug op de aanslagen zelf van 22 maart. “Tweeëndertig mensen kwamen om, nog eens 340 mensen raakten gewond, duizenden die aanwezig waren liepen een zwaar trauma op, en voor iedereen betekenden ze een onmeetbare aanval op het land en op de democratie”, klonk het. Maar de golf van solidariteit die op de “schandalige, laffe, monsterlijke en criminele daden” volgde, toonde aan “dat het land front vormt tegen barbarij”, aldus nog Michel.

De ceremonie werd bijgewoond door verschillende regeringsleden, de voorzitters van Kamer en Senaat, gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte en een aantal burgemeesters.

3 vluchten

Zondag zijn drie vluchten gepland via de vertrekhal. Vanaf maandag nemen 25 luchtvaartmaatschappijen er opnieuw hun intrek. In totaal checken zo’n 100 passagiers in in heropende vertrekhal Brussels Airport.

In de gedeeltelijk heropende vertrekhal zijn 111 check-inbalies beschikbaar. De komende weken blijft ook de na de aanslagen opgerichte tijdelijke constructie (met nog eens 36 check-inbalies) operationeel. Brussels Airport kan zo de capaciteit opdrijven naar 80 procent.

Het is de bedoeling om tegen het begin van de zomeruittocht opnieuw alle passagiers te kunnen ontvangen in de vertrekhal zelf. Delen van het gebouw zijn nu nog afgeschermd, omdat er nog herstellingen moeten worden uitgevoerd.

Hulp-en dienstverlening slachtoffers blijft mogelijk

Eerder op de dag benadrukte Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen dat er nog steeds verschillende vormen van hulpverlening zijn, voor wie daar nood aan heeft. “Veel mensen blijven achter met vragen”, luidde zijn boodschap in mededeling.

Mensen met vragen over de gebeurtenissen kunnen terecht op de website van het crisiscentrum van het federale crisiscentrum. Tele-Onthaal is 24 uur op 24, 7 dagen op 7, anoniem en gratis bereikbaar op het telefoonnummer 106. Chatten kan via www.tele-onthaal.be.

Slachtoffers en hun naasten, nabestaanden en getuigen van de aanslagen kunnen ook gratis terecht bij slachtofferhulp georganiseerd door de centra voor algemeen welzijnswerk (CAW). De hulpverleners van de CAW zijn telefonisch te bereiken via 078 150 300. Volwassenen kunnen ook chatten via www.caw.be/chat. Jongeren kunnen chatten via www.jac.be/chat. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content