CEO Brussels Airport: ‘Nog maanden voor Zaventem normaal werkt’

© BELGA

Ten vroegste vanaf morgen zal de luchthaven van Zaventem opnieuw passagiers ontvangen. De capaciteit zal beperkt zijn tot 800 passagiers per uur (op een normale dag zijn dat er 5.000 per uur).

De herneming van de activiteit op volle kracht op Brussels Airport zal nog maanden op zich laten wachten. Dat zegt Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, in verschillende kranten.

Nieuwe veiligheidscontrole

“De vertrekhal voor de check-in is volledig buiten gebruik. De herstelling zal maanden in beslag nemen”, zegt Feist in De Standaard en De Tijd. Daarom heeft Brussels Airport besloten om een tijdelijke prefabconstructie op te zetten. Aanvankelijk zal de capaciteit beperkt zijn tot 800 passagiers per uur (op een normale dag zijn dat er 5.000 per uur). Vandaag wordt getest in hoeverre het mogelijk is de luchthaven weer gedeeltelijk te laten functioneren. Als dat het geval is, kan de luchthaven ten vroegste vanaf morgen weer passagiers ontvangen.

Nieuw is dat de passagiers een veiligheidscontrole krijgen nog voor ze inchecken, aldus De Tijd. Daarop hadden de politiebonden zwaar aangedrongen. Of de nieuwe veiligheidsprocedure van kracht blijft als de vertrekhal hersteld en weer in gebruik is, is volgens Feist nog niet uitgemaakt.

Financiële verliezen

Over de financiële verliezen wil Feist nog niets zeggen, maar omdat de luchthaven goed verzekerd is, gaat de CEO ervan uit dat de schade van de aanslagen nagenoeg volledig vergoed zal worden, zegt hij in De Standaard en Het Laatste Nieuws.

Hij gaat er bovendien niet van uit dat de aanslagen de luchthaven op lange termijn zullen benadelen. “Ik heb nog van geen enkele luchtvaartmaatschappij gehoord dat ze hier niet meer willen komen”, zegt hij in De Standaard. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content