CD&V zet druk op De Block (Open VLD): ‘Ze kan zich niet verschuilen achter lopende zaken’

Maggie De Block (Open VLD) op 6 november 2019. © Belga

Woensdag keurde een meerderheid mét CD&V maar zónder Open VLD een resolutie goed die de regering oproept om mee te stappen in het spreidingsplan voor migranten die gered worden op de Middellandse Zee. ‘Wij zijn niet gestart met het breken van de regeringssolidariteit’, zegt Kamerlid Els Van Hoof (CD&V).

‘Het parlement vraagt de regering de principes te onderschrijven van het akkoord dat op 23 september 2019 in Malta werd bereikt.’ Die resolutie, ingediend door Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, werd woensdagochtend goedgekeurd door onder meer de CD&V en de MR. De derde regeringspartij, Open VLD, die met Maggie De Block de minister levert die de resolutie mee zou moeten uitvoeren, stemde tegen.

Waarover gaat het? Eind september kwamen Frankrijk, Duitsland, Italië en Malta een nieuw en tijdelijk spreidingsplan overeen voor bootvluchtelingen die op de Middellandse Zee worden gered.

In september weigerde De Block al een eerste keer om ons land bij dat rijtje toe te voegen. ‘Gezien de regering in lopende zaken is, kan België momenteel niet deelnemen’, liet haar kabinet toen weten aan Knack.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken en Migratie was daarmee echter niet opgezet. Aan de nieuwswebsite Politico liet Horst Seehofer zich gefrustreerd uit over het feit dat ons land niet deelneemt. ‘België heeft nog steeds geen regering, maar er zijn andere manieren om solidariteit te tonen door middel van personeel en financiering’, aldus de Duitse christendemocraat.

Geconfronteerd met die uitspraak benadrukte De Block dat de federale situatie ongewijzigd blijft, al voegde ze eraan toe dat ons land de afgelopen jaren heel wat inspanningen heeft geleverd en de ontvangstcapaciteiten verzadigd zijn.

Ook vandaag zien de Vlaamse liberalen geen graten in een ‘een spreidingsplan van enkele lidstaten’. Zij vragen een Europese aanpak.

Pittig detail: Open VLD-Europarlementsleden Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans keurden op 24 oktober nog een (uiteindelijk niet-goedgekeurde) resolutie goed waarin het Europees Parlement de uitkomst van de minitop in Malta steunde.

Els Van Hoof (CD&V) op 7 november 2019.
Els Van Hoof (CD&V) op 7 november 2019.© Belga

Theo Francken

Groen en Ecolo bleven niet bij de pakken zitten. Woensdagmiddag werd hun resolutievoorstel over de deelname in de commissie Buitenlandse Betrekkingen door oppositie- en regeringspartijen goedgekeurd. CD&V, CDH, SP.A, PS, MR en Défi keurde de niet-bindende resolutie goed. Open VLD, N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

Volgens CD&V-Kamerlid Els Van Hoof kan De Block zich nu ‘niet meer verschuilen’ achter lopende zaken. ‘Het gaat hier om dringende zaken’, zegt ze. Van Hoof wuift ook het argument weg dat de aanpak op Europees niveau zou moeten plaatsvinden. ‘Wij moeten onze verantwoordelijkheid en solidariteit tonen. Zolang de Dublinregels (het Europees kader dat de asielprocedure regelt, nvdr.) niet worden herzien, vinden wij dit een goede tussenstap.’

Maar heeft ons land wel de nodige capaciteit om de geredde migranten op te vangen? Fedasil trok uitgerekend op woensdag aan de alarmbel. De dienst die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers zoekt dit jaar nog zo’n 1000 extra bedden. ‘Waar gaan ze slapen?!’, vraagt N-VA-Kamerlid Theo Francken zich af op Twitter.

Van Hoof countert dat argument met een retorische vraag. ‘Heeft Italië nog plek? Heeft Griekenland nog plek? Heeft Spanje nog plek? Als wij niet meedoen, dan laat je alles over aan die landen. Ook daar bestaat er even extreem gedachtengoed als bij ons, maar daar moet je niet in meegaan.’

De boodschap aan De Block is dus duidelijk: vanaf de resolutie binnen een tweetal weken wordt goedgekeurd in de plenaire vergadering, moet ze volgens de CD&V aan de bak.

Wij zijn niet gestart met alternatieve meerderheden.

Els Van Hoof (CD&V)

Paars-Groen

Hoe dan ook is het duidelijk dat er van enige regeringssolidariteit tussen CD&V en Open VLD – nog altijd de twee Vlaamse partijen in de regering-Wilmès – nog maar weinig overblijft. ‘Maar daar zijn wij niet mee gestart’, zegt Van Hoof. Zij verwijst naar de stemmingen over abortus en de over de wilsverklaringen voor euthanasie. Daar zocht en vond Open VLD telkens een progressieve paarsgroene meerderheid. ‘De solidariteit is daar gebroken’, besluit Van Hoof.

De CD&V-politica steekt niet onder stoelen of banken dat men via die weg ‘druk op de ketel wil zetten om eindelijk werk te maken van een nieuwe regering’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content