CD&V wil voor verkiezingen een miljoen huisbezoeken doen

© .

Eén miljoen huisbezoeken afleggen. Die ambitie heeft CD&V voor zichzelf vooropgesteld richting de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Dat christendemocratische veldwerk schoot woensdag officieel uit de startblokken in Vilvoorde.

Huisbezoeken bestaan al zo lang als er verkiezingscampagnes zijn. En partijvoorzitter Wouter Beke gelooft dat ze een belangrijk campagnemiddel blijven.

‘Het gaat om direct contact’, legt hij uit. ‘Ik heb veel gelezen over de inzet van sociale media en die zullen belangrijker zijn dan vroeger. Maar ik ben ervan overtuigd dat huisbezoeken voor een partij als de onze, die lokaal stevig ingeworteld is, een bijzonder belangrijk instrument is’.

Lokale programma’s

CD&V heeft zich tot doel gesteld 1 miljoen voordeuren af te gaan. Die huisbezoeken kaderen in de opmaak van de lokale verkiezingsprogramma’s richting de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. In elke gemeente zijn daarvoor interne werkgroepen aan de slag, maar de dialoog met de mensen moet dat werk extra stofferen. Bovendien zou het volgens de partij niet geloofwaardig overkomen om pas in september de boer op te gaan.

Voorzitter Beke hamert vooral op levenskwaliteit als centraal thema. Dat kan draaien rond mobiliteit, de aanpak van zwerfvuil, de strijd tegen leegstand of het bevorderen van samenhorigheid. Hoe dat concreet wordt ingevuld, verschilt van gemeente tot gemeente of van stad tot stad.

De CD&V-voorzitter herhaalt graag dat zijn partij vandaag 137 burgemeesters levert en deel uitmaakt van 217 gemeentebesturen. ‘Wij zijn lokaal de grootste partij en zouden dat willen blijven’, luidt het.

Beke hoopt zelfs in gemeenten waar CD&V nu op de oppositiebanken zit, ook na oktober ‘mee de lijnen uit te zetten’. Dat wordt geen eenvoudige klus, met N-VA dat de concurrentie mijlenver achter zich laat in de peilingen en de ambitie heeft om dit najaar ook lokaal te cashen.

Vilvoorde

Woensdag ging het om de officiële aftrap, maar officieus zijn de lokale afdelingen al even in de weer. In Vilvoorde bijvoorbeeld is het de bedoeling woensdag de kaap van de 5.000 huisbezoeken te ronden, om de komende weken alle 17.500 deuren te zijn afgegaan. ‘Ik heb er goede hoop op dat we dat miljoen kunnen bereiken’, aldus Beke.

Partner Content