CD&V wil terugbetaling belastingen uitstellen

CD&V wil dat de overheid de terugbetaling van belastingen uitstelt om zelf te profiteren van de intrest op het geld dat zo langer in de staatskas blijft. Het opmerkelijk voorstel moet bijdragen aan de zoektocht naar 2 miljard euro die de regering Di Rupo dit weekend hoopt af te ronden.

De regering Di Rupo heeft nog zeker 2 miljard euro nodig om de begroting te doen kloppen. In de Wetstraat gaan almaar meer stemmen op om 3 miljard te vinden en een deel van het geld vrij te maken voor een economisch relanceplan.

Intresten

Waar nog kan bespaard worden, is nog niet duidelijk. Het opmerkelijkste voorstel komt alvast van CD&V. De partij van Wouter Beke wil dat de overheid de terugbetaling van teveel betaalde belastingen uitstelt om zelf de intresten op te strijken, zo schrijft De Morgen.

Tax-On-Web

Wie voorafbetalingen doet en later netjes op tijd zijn aangifte invult, betaalt bijna altijd teveel belastingen. De overheid betaalt dat deel uiteraard terug. Sinds een groot deel van de belastingaangifte via Tax-On-Web gebeurt, is de overheid in staat om deze terugbetalingen veel sneller te doen. Veel belastingsplichtigen krijgen het teveel betaalde bedrag nu al in januari terug. Enkele jaren geleden moesten ze nog wachten tot april of langer.

CD&V stelt nu voor om de terugbetalingen doelbewust uit te stellen. Als de overheid het geld langer in handen houdt, dan int ze er ook de interesten op. Volgens CD&V kan dat 300 miljoen euro extra opbrengen.

Remgeld

De regeringspartijen bespreken dit weekend ook andere voorstellen om te besparen. Het zou daarbij onder meer gaan om btw op erelonen van advocaten, hogere accijnzen op alcohol en sigaretten, minder remgeld voor antibiotica en antidepressiva en een taks op vliegtuigtickets. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content