CD&V wil strengere regels voor alleenreizende minderjarigen

Veli Yüksel, CD&V-Kamerlid © BELGA

Als het van CD&V afhangt, zullen kinderen die zonder hun ouders een verre vliegreis willen maken binnenkort via de gemeente toestemming moeten vragen van hun ouders. Dat moet voorkomen dat geradicaliseerde jongeren stiekem naar IS-gebied afreizen, verduidelijkt Kamerlid Veli Yüksel.

Tenzij minderjarigen geseind staan, heeft de politie weinig middelen om hen te onderscheppen wanneer ze bijvoorbeeld via Turkije naar Syrië proberen af te reizen.

“Er bestaat Belgische noch internationale regelgeving die de politie of de luchtvaartmaatschappijen de bevoegdheid geeft om bepaalde documenten te eisen wanneer een minderjarige alleen wil reizen”, aldus Veli Yüksel. Een formele ouderlijke toestemming – gevalideerd door de gemeentediensten – kan daar volgens hem een mouw aan passen.

‘Op vraag van ouders’

De CD&V’er denkt daarbij aan een elektronische aanvraag om extra administratieve lasten voor de ouders en de gemeentediensten tot een minimum te beperken. De precieze procedure zou via Koninklijk Besluit nader bepaald worden. Zicht op het aantal minderjarigen die alleen naar buiten de Schengenzone vliegen, bijvoorbeeld om hun ouders achterna te vliegen die al eerder op reis vertrokken, heeft Yüksel niet. Maar dat er de voorbije maanden verschillende tieners alleen richting Syrië vertrokken, is wel bekend.

“Dit is voor een stuk een antwoord op vragen van radeloze ouders, die smeken om bijkomende maatregelen”, aldus het Kamerlid. Ouders hebben vandaag al de mogelijkheid om een toestemmingsdocument van de gemeente in te vullen en te ondertekenen, maar verplicht is dat niet. Voor de politie noch de luchtvaartmaatschappijen is dit een document met een officieel karakter. “Daarom moet dit wettelijk verplicht worden”, zegt hij.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content