CD&V wil akkoord, “maar niet tegen elke prijs”

© Belga

Volgens ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck zal CD&V niet tegen elke prijs een communautair akkoord aanvaarden.

CD&V wil dat de onderhandelingen over een staatshervorming en de vorming van een nieuwe regering slagen, maar een communautair akkoord zal de partij niet tegen elke prijs aanvaarden, zegt de oud-CD&V-voorzitter op de RTBF.

“De manoeuvreerruimte is relatief klein”, zei De Clerck over de nota van formateur Elio Di Rupo. Hij roept de zeven andere partijen die aan de onderhandelingstafel hebben plaatsgenomen dan ook op om “niet te veel uit het kader te treden” dat de partijvoorzitters in de nacht van 21 op 22 juli overeengekomen zijn.

De Clerck reageert daarmee ook op het voorstel van MR-Kamerfractievoorzitter Daniel Bacquelaine om de inwoners van de rand rond Brussel te vragen of ze nu onder het Vlaams of het Hoofdstedelijk gewest willen ressorteren.

“Laatste kans”
Desondanks vindt De Clerck dat de onderhandelingen “zo snel mogelijk afgerond moeten worden”. Dat de CD&V geen akkoord tegen elke prijs zal aanvaarden, herhaalde hij meermaals.

“Ze (de Franstaligen) moeten goed begrijpen dat het de laatste kans is”, aldus De Clerck. Hij benadrukte dat het noodzakelijk is in eerste instantie een akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde te vinden.

Leidende rol
Tijdens het interview op RTBF zei De Clerck ook dat de CD&V en haar voorzitter Wouter Beke opnieuw een leidende rol (“chef de file”) hebben onder de Vlaamse partijen, nu N-VA niet meer aan de onderhandelingen deelneemt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content