CD&V weigert algemeen verbod op onverdoofd slachten

Sonja Claes (CD&V), Vlaams parlementslid © BELGA

Een algemeen verbod op onverdoofd ritueel slachten, zoals minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil, is niet voor deze legis­latuur. Binnen de Vlaamse meerderheid stuit hij op een njet van CD&V en ook Open VLD is niet voor het voorstel gewonnen.

Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

“Wij vinden het belangrijk dat de godsdiensten hun rituelen kunnen behouden”, zegt CD&V-parlementslid Sonja Claes in de kranten. Tegelijk blijkt Europa zich soepel te tonen over tijdelijke slachtvloeren.

Na de juridische stappen van de moslimgemeenschap tegen het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, koos Ben Weyts (N-VA) voor de vlucht vooruit. De minister van Dierenwelzijn pleit ervoor het verbod op termijn uit te breiden naar de erkende slachtvloeren. Maar dat zal in elk geval niet meer deze legislatuur zijn, zegt Sonja Claes.

‘Riten behouden’

“Weyts wil veel verder gaan dan de ­Europese richtlijn, die stelt dat er nog wel ritueel geslacht mag worden, maar dan enkel in ­erkende slachthuizen.” Voor CD&V is dat de lijn die de partij zal aanhouden. “Zo geef je aan moslims, maar ook aan joden, de mogelijkheid om de riten uit hun godsdienst te behouden”, zegt Claes. Op zich noemt ze een tijdelijke verdoving wel aan te raden, “maar het is voor ons in deze belangrijker wat de godsdiensten zelf vinden”.

Intussen blijkt uit een nagelnieuw verslag van de Europese Commissie dat de toezichthouder geen fundamentele problemen ziet in het inrichten van tijdelijke slachtvloeren, schrijven de kranten. “Ook al zijn ze niet in de regel met de Europese verordening, er wordt veel moeite gedaan om de voorschriften te respecteren”. De Commissie beveelt niét aan om de tijdelijke vloeren te verbieden, ze laat ze oogluikend toe.

Open VLD

Volgens de kranten legde Weyts zijn voorstel voor een algemeen verbod al in mei voor op de ministerraad. Hij wilde diegenen die onverdoofd slachten nog een overgangsperiode gunnen van twee jaar, maar daarna moest het definitief gedaan zijn. Het voorstel stootte niet toen alleen op een njet van CD&V, maar ook van Open VLD. Bij Open VLD sloeg de weerstand toen eerder op de manier waarop het voorstel zou worden doorgevoerd en is men er nog niet uit welk standpunt men in de toekomst zal innemen.

SP.A

Oppositiepartij SP.A steunt minister Ben Weyts in zijn streven naar het vermijden van onnodig dierenleed en vindt ook dat er op termijn een algemeen verbod onverdoofd slachten moet komen. ‘Maar dan moet minister Weyts wel consequent op het vlak van dierenwelzijn en de uitbreiding van het jachtdecreet intrekken en een verbod op pelsdierkwekerijen goedkeuren.’ Dat zegt Vlaams parlementslid Els Robeyns (SP.A).

(Belga/RR/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content