CD&V: ‘We willen De Lijn slanker maken, maar niet uithongeren’

© Belga

CD&V wil vervoersmaatschappij De Lijn afslanken zodat die zich voortaan concentreert op de belangrijkste assen. Om alternatieven te financieren, moet in dotaties aan het bedrijf worden gesnoeid.

Voor CD&V mogen de dotaties aan De Lijn naar omlaag. De Vlaamse christendemocraten willen dat de vervoersmaatschappij zich voortaan concentreert op de belangrijkste assen. Wat daarbuiten valt, kan door alternatieven worden opgevangen, waarbij de partij een rol ziet weggelegd voor een neutrale “mobiliteitsmakelaar”, schrijven diverse kranten.

Alternatieven

“We willen De Lijn slanker maken, maar niet uithongeren”, zegt Vlaams parlementslid Karin Brouwers, die samen met haar collega’s Dirk de Kort en Lode Ceyssens een plan voor de toekomst van het bedrijf uitwerkte.

Daarin zou De Lijn instaan voor de belangrijkste verplaatsingen, bijvoorbeeld tussen dorpskernen en voor pendelaars. Wat daar niet onder valt en waar de kostprijs van een bus niet kan worden verantwoord, kan gebeuren door pendeldiensten, taxi’s, dorpsbussen, autodelen, enzovoort. Om de alternatieven te financieren, pleit CD&V ervoor in de dotaties aan de Lijn te snoeien.

Kwetsbare groepen

Een neutrale mobiliteitsmakelaar, die zelfs een privéspeler mag zijn, zou het aanbod op regionaal niveau moeten organiseren. Wie dan een lokaal traject wil afleggen, zou dan eerst naar de makelaar bellen om de snelste verbinding te regelen. De partij ziet in het aanbieden van alternatieven een goede manier om kwetsbare groepen tewerk te stellen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content