CD&V: ‘Schaf reisbureaudecreet af’

Het verbod aan OKRA om nog langer reizen te organiseren, blijft reacties uitlokken. Vanuit CD&V-hoek komt het voorstel om het reisbureaudecreet maar helemaal af te schaffen.

Als het van Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V) afhangt, wordt het huidige reisbureaudecreet best afgeschaft. Volgens haar wordt de handhaving van het decreet onmogelijk gemaakt door de permanente juridische acties vanuit de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus.

“Er is slechts één conclusie mogelijk vooraleer ook scholen, jongerenreisorganisaties en jeugdbewegingen het slachtoffer worden. Dit decreet moet worden opgeheven”, aldus Brouwers.

Seniorenreizen

Brouwers lanceert haar pleidooi naar aanleiding van de rechtszaak rond OKRA, de ouderenbeweging van de Christelijke Mutualiteiten. Die organisatie mag van de rechter geen seniorenreizen meer organiseren omdat het geen vergunning heeft als reisbureau.

Travelboxen

De uitspraak was het resultaat van één van de vele juridische acties die de beroepsvereniging VVR heeft aangespannen. Eerder won de organisatie al een rechtszaak rond de verdeling van Travelboxen (reisbonnen) van Thomas Cook buiten de reisbureaus.

Voor CD&V-politica Brouwers is “de maat vol”. Zij vreest dat ook scholen en jongerenorganisaties die occasioneel reizen organiseren in het vizier dreigen te komen. Volgens de CD&V-politica heeft het decreet dan geen meerwaarde meer en kan het best opgeheven worden.

Evaluatie

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) herhaalde in het Vlaams Parlement dat het reisbureaudecreet versneld wordt geëvalueerd. De minister verwacht tegen Pasen een rapport van zijn administratie. Meteen na de paasvakantie zou die evaluatie dan besproken worden in het Vlaams Parlement. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content