CD&V, Open VLD, Groen en SP.A veroordelen eendrachtig gebeurtenissen Beursplein

Hooligans aan Beursplein Brussel © Reuters

De partijvoorzitters van CD&V, Open VLD, SP.A en Groen veroordelen in een gezamenlijke mededeling de ‘extreemrechtse hooligans die de orde ernstig hebben verstoord op het Beursplein.’

‘Eendrachtig veroordelen de voorzitters van de Vlaamse, democratische, politieke partijen CD&V, Open VLD, Groen en SP.A de gebeurtenissen van deze zondagmiddag in Brussel, waarbij naar schatting 500 extremisten en hooligans het Beursplein hebben ingenomen om er onder meer extreemrechtse leuzes te scanderen en de orde ernstig te verstoren.’ Dat laten de vier partijvoorzitter in een gezamenlijke mededeling weten.

‘Het Brusselse Beursplein groeide deze week uit tot een symbool van troost, hoop en veerkracht. Het werd een forum waar duizenden burgers een duidelijk signaal de wereld insturen: terrorisme kan onze samenleving niet uit verband spelen. Wij nemen dan ook in de duidelijkst mogelijke bewoordingen afstand van een kleine, haatdragende minderheid, die met deze actie de verbondenheid en sereniteit poogt te ondermijnen. Wie verdeeldheid zaait en haat predikt, speelt de vijanden van onze democratische samenleving alleen maar in de kaart’, klinkt het eensluidend.

N-VA-voorzitter Bart De Wever koos er zondag voor de gezamenlijke verklaring waarin Meyrem Almaci, John Crombez, Gwendolyn Rutten en Wouter Beke het geweld aan het Beursplein veroordelen niet te ondertekenen. ‘Hoe meer aandacht je hooligans geeft, hoe groter ze zich wanen. Je mag ze dat niet gunnen’, is te horen bij de woordvoerder van De Wever.

Mayeur: ‘Waren gewaarschuwd voor hun komst’

Ook premier Charles Michel (MR) reageerde reeds verontwaardigd op de komst van amokmakers naar de hoofdstad. ‘Dit is zeer ongepast. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem.’

Volgens de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) werd de stad gisteren al gewaarschuwd voor hun komst. ‘Ik stel vast dat er niets is ondernomen hun komst te voorkomen’, aldus Mayeur. ‘Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content